Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Thanathorn Juangroongruangkit
Thanathorns fortsatta juridiska kamp och anklagelserna om majestätsbrott

En talesman för chefsåklagarens kontor sade den 22 april 2021 att ett av ärendena mot Thanathorn Juangroongruangkit skulle läggas ned. Det handlade om den tidigare nämnda anklagelsen mot Thanathorn för att ha deltagit i valet 2019 medveten om att han hade aktier i mediaföretaget V-Luck Media, vilket var i strid med vallagen. Hade han dömts skyldig hade det kunnat resultera i en fängelsedom på 1-10 år och böter på 20 000-200 000 baht. Ett officiellt beslut förväntades komma den 25 maj, enligt talesmannen.

64 andra parlamentsmedlemmar hade anklagats för liknande förseelser, men det var bara parlamentsmedlemmen Tanwarin Sukkhapisit (Thanwarin Sukhaphisit) ธัญญ์วาริน สุขะพิสิษฐ์ från partiet Move Forward och Thanathorn som blivit diskvalificerade som parlamentsmedlemmar. Detta hade Tanwarin blivit den 28 oktober 2020.

I de övriga 63 fallen, med medlemmar från både regeringspartierna och oppositionen, menade författningsdomstolen att deras aktieinnehav inte handlade om mediabolag. Detta trots att, då bolagen registrerades, hade media angivits som en del av bolagens aktiviteter.

Thanathorns problem med rättvisan var dock inte över och bland de mera allvarliga var anklagelserna om majestätsbrott då han i januari 2012 lade ut en video på Facebook där han talade om ”det kungliga vaccinet” och undrade om Thailand förlitade sig för mycket på Siam Bioscience บริษัท สยามไบโอไซเอนซ์ จำกัด och dess vaccinationskampanj. Företaget ägs av Crown Property Bureau som sköter den kungliga familjens enorma förmögenhet.

Thailand hade beställt 61 miljoner vaccindoser av AstraZeneca แอสตร้าเซนเนก้า och Siam Bioscience planerade att tillverka 200 miljoner doser varje år till Thailand och andra länder. Thanathorn menade att Siam Bioscience inte hade någon tidigare erfarenhet av att tillverka vaccin och han ville också att detaljerna från kontrakten offentliggjordes.

Tisdagen den 30 mars 2021 anklagades Thanathorn av polisen för majestätsbrott och för brott mot databrottslagen och i april 2022 kom det formella åtalet för majestätsbrott och databrott. Detta berättade hans advokat Krisadang Nutcharat och den allmänne åklagaren hade godkänt att Thanathorn skulle få förbli på fri fot mot en borgen på 90 000 baht.

Målsägaren i åtalet om databrott var Apiwat Khanthong (Aphiwat Khanthong) อภิวัฒน์ ขันทอง, som arbetade på premiärminister Prayut Chan-o-chas kontor, och som hade fått som uppgift att ta itu med spridningen av “desinformation.”

Åtalet mot Thanathorn, som varit relativt försiktig med att kritisera monarkin, visade enligt många hur Thailands regering var beredd på att möta förslag om reformer med drakoniska medel. Även om man skulle lyckas slå ned protesterna med hjälp av majestätsbrottslagen riskerade politiseringen av lagen att slå bakut mot monarkin.

"Det jag gjort har varit avsett för allmän nytta och för att skydda den kungliga institutionen," sade Thanathorn till reportrar från Reuters den 11 april 2022. "Jag vill betona att användningen av denna lag inte är bra och absolut inte bra för monarkin," sade Thanathorn.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-19, 19.00
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.