Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Sombat Boonngamanong
Konsekvenser för motståndare till kuppen (11 mars 2015)

Att hamna i onåd hos nationella rådet för fred och ordning (NCPO) kunde bli kostsamt. För en del av de som offentligt vågat utmana militärjuntan hade livet förändrats radikalt. Framför allt hade frysta banktillgångar blivit ett stort problem.

Den tidigare utbildningsministern Chaturon Chaisang, som ignorerat en kallelse från NCPO omedelbart efter kuppen, hade nu ställts inför rätta i en militärdomstol. Han var vid den här tiden fri mot borgen. En stor del av hans tid gick åt till att skriva brev till NCPO för att få ett slut på frysningen av hans pengar. I brev skrivna separat till Prayut Chan-o-cha i egenskap av NCPO:s ledare och till Prayut Chan-o-cha i egenskap av premiärminister hade inte resulterat i något konkret.

Chaturon sade att frysningen av pengar för de som offentligt motsatt sig kuppen och som vägrat att infinna sig hos NCPO var en medveten taktik ämnad att förhindra folk, som han själv, att kunna använda sina finansiella resurser till antikuppaktiviteter.

Chaturon var åtalad på tre punkter; vägran att hörsamma juntans kallelse, vilket hade två års fängelse som maxstraff, uppvigling enligt artikel 116 (matra 116) มาตรา 116 i strafflagen med ett maxstraff på sju års fängelse och brott mot databrottslagen med ett maxstraff på fem års fängelse.

Chaturon menade att han redan straffats utan att först ha blivit dömd. Förutom att alla hans pengar hade frysts hade han också förbjudits att göra finansiella transaktioner. Han kunde inte använda sitt kreditkort eller ATM-kort eller köpa saker online och då han reste utomlands fick han bara ha med sig kontanter. Han beskrev sin livssituation som mindre kul, men medgav samtidigt att det gick bra att låna pengar av sin fru, släktingar och vänner.

Red Sunday Groups ledare Sombat Boonngamanong, som ledde en kortlivad anti-kupprörelse och som sedan hade blivit arresterad, var drabbad på liknade sätt som Chaturon. Hans penningaproblem var emellertid större då han kom från mera blygsamma förhållanden.

Sombat som var fri mot borgen sedan december 2014 hade börjat sälja väggur för att kunna försörja sig. Detta efter att ha fått sina pengar frysta av NCPO i maj 2014. Åtskilliga försök att ändra på detta hade misslyckats. ”De skulle se över saken, men inget hände. Jag är förbryllad. Jag har alltid infunnit mig hos domstolen då jag beordrats till detta, men trots det är mina tillgångar fortfarande frysta. Jag tänker inte rymma, så varför är de fortfarande frysta?”

Uren kostade 2 900 baht styck. Det var dock inga vanliga ur då urtavlan hade en bild av den berömda historiska bronsplattan till minne av revolten den 24 juni 1932, som gjorde slut på den absoluta monarkin. "Jag tyckte att det behövdes någon slags symbolik," sade Sombat vars fru och dotter hade flytt till USA. Han berättade vidare att han nu för tiden personligen levererade uren till sina kunder/sympatisörer. Han hade redan sålt omkring 200 stycken.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-05-19, 12.57
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.