Nutid - Militären tar över
Highslide JS
Artikel 44 (31 mars 2015)

Den 31 mars 2015 berättade Prayut Chan-o-cha att han bett om ett kungligt godkännande för att avskaffa undantagslagarna, som gällt sedan kuppen i maj 2014. Undantagslagarna skulle i stället ersättas av artikel 44 i den tillfälliga författningen. Artikel 44 gav juntans ordförande (Prayut) auktoritet att utfärda "order för att förhindra" alla handlingar som "underminerar den allmänna freden och ordningen, den nationella säkerhet, monarkin, den nationella ekonomin eller den statliga administrationen.” Detta oavsett om handlingarna begicks i eller utanför kungariket.

Bangkok Post kritiserade hur artikel 44 kunde användas och menade att det inte fanns någon begränsning eller någon övervakning av användandet. Chefen för nationella rådet för fred och ordning (NCPO) kunde i princip göra vad han ville utan att det var olagligt eller i strid med författningen. "Artikel 44 innebär i princip att Prayut själv är lagen... Det måste också tilläggas att juntaledaren kan hålla sig kvar vid makten på obestämd tid.”

Prayut sade till reportrarna att han inte tänkte använda artikel 44 för att kränka de medborgerliga rättigheterna för någon som var oskyldig. "Om du inte har gjort något fel, varför är du då rädd,” hade han svarat irriterat på en fråga. Enligt artikel 44 var premiärministern inte ålagd att informera regeringen innan han utfärdade en order, men han var tvungen att informera det tillfälliga parlamentet "utan dröjsmål."

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-19, 12.10
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.