Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Barn i södra Thailand med papperstranor
Kung Bhumibol vädjar om fred i söder (november 2004)

I november 2004 uppmanade kung Bhumibol militären att samarbeta och skapa fred i södra Thailand. Kungen höll ett TV-tal där han menade att oron hotade Thailands stabilitet. Han beklagade också våldsamheterna som inträffat i samband med ett två månader långt besök av drottningen i södra Thailand.

Söndagen den 5 december kastade det thailändska flygvapnet ut miljontals pappersfåglar (i form av tranor) över de våldsdrabbade södra delarna av Thailand som en symbolisk önskan om fred och försoning. Samtidigt var det en hyllning till kungen som fyllde 77 år samma dag.

Enligt militära talesmän hade hela 54 flygplan, inklusive stora C-130 Hercules transportflygplan, använts för att släppa ut alla pappersfåglar. Det hela hade avslutats sent på söndagen med en formationsflygning med banderoller med välgångsönskningar till kungen och där flygplanen släppte ut rök med de thailändska flaggfärgerna rött, vitt och blått. De första fåglarna släpptes 09:09 lokal tid. Denna specifika tidpunkt hade valts då siffran 9 betraktas som en tursiffra i asiatiska kulturer. Enligt regeringen uppgick antalet pappersfåglar till 120 miljoner!

Det var thailändska fredsaktivister som tidigt i oktober hade kläckt idén att skicka origamiblommor och papperstranor till södra Thailand för att visa sin solidaritet med landsmännen i söder. Premiärminister Thaksin tog till sig idén efter att regeringen blivit hårt pressad efter händelserna den 25 oktober. Medan miljoner thailändare med stor entusiasm tillverkade papperstranor var reaktionerna i söder blandade.

"Majoriteten av folket i de sydligaste delarna av landet känner inte till vad origamitranorna symboliserar, så de visar ingen större entusiasm över aktionen," sade Abdul Rahman Abdul Samed som talesman för det islamiska rådet i Narathiwat. "Idén är dock inte helt fel då den åtminstone kan få oss att inse att våld inte är någon bra lösning," tillade han.

För att undvika problemet med nedskräpning var en del av fåglarna märkta på olika sätt med vinster och på en av fåglarna hade premiärminister Thaksin själv skrivit ett meddelande till den eventuelle upphittaren. Om ett barn hittade den skulle hon eller han få ett skolstipendium och om en vuxen hittade den skulle denne garanteras ett arbete.

Enligt guvernören i Yala fick man en cykel för 50 000 insamlade fåglar, en bordsfläkt för 10 000 och ett kilo socker för 250 stycken. Det insamlade pappret skulle enligt regeringen återvinnas. På detta återvunna papper skulle det tryckas texter som uppmanade till fred och religiös samexistens. Tusentals barn började ivrigt samla pappersfåglar under söndagen.

Redan dagen efter fredsgesten exploderade två bomber i Narathiwat och utöver detta desarmerades också minst en bomb. I det ena bombdådet skadades fyra soldater och i det andra en ämbetsman. Enligt polisbefälet Thani Thawitsri (Thani Thawitsi) ธานี ทวิชศรี var bombdåden förmodligen en reaktion på pappersfåglarna. De militanta motståndarna till regimen i Bangkok ville helt enkelt visa att de fortfarande var aktiva.


(Thani Thawitsri)

Den 23 december 2004 rapporterade säkerhetstjänsten i Thailand att terrorister återigen hotade att attackera turistmål i Thailand under 2005. Detta enligt dokument som hittades i ett hus tillhörande en muslimsk extremist, som hade gått under jorden. Uppgiften kom från en general vid namn Kitti Rattanachaya กิตติ รัตนฉายา (6 maj 1936-) som var rådgivare i säkerhetsfrågor till premiärminister Thaksin.


(Kitti Rattanachaya)

Tänkbara mål som nämndes var Phuket och Pattaya. Rebellerna hade även planer på att göra de tre muslimskt dominerade provinserna i södra Thailand till en bas för internationella terroristgrupper. Fram till idag har våldet fortsatt i södra Thailand utan några tecken på någon lösning.

I mars 2005 bildade Thaksin National Reconciliation Commission (Kan Chat Tang Khana Kammakan Khap Kluean Kan Kae Khai Panha Changwat Chaidaen Phak Tai) การจัดตั้งคณะกรรมการขับเคลื่อนการแก้ไขปัญหาจังหวัดชายแดนภาคใต้ (NRC), där den tidigare premiärministern Anand Panyarachun blev ordförande. Kommissionens mål var att skapa fred i söder.

I en rapport från den 5 juni 2006 föreslog kommissionen en rad rekommendationer som kunde leda fram till fred. Bland förslagen fanns bland annat att sharialagar skulle få införas i de sydligaste provinserna och att det lokala språket yawi skulle erkännas som officiellt språk i regionen. Thaksin tillsatte en regeringskommission som skulle granska förslagen samtidigt som muslimerna i söder bad regeringen att snabbt införa de framförda förslagen.

En del av förslagen möttes snart av stark kritik och presidenten för kungens kronråd Prem Tinsulanonda slog fast att man som thailändare inte kunde acceptera förslagen. ”Landet är Thailand och språket är thai. Vi måste vara stolta över att vara thailändare och det thailändska språket ska vara det enda nationella språket,” sade Prem. Därmed blev inga av förslagen genomförda.


Stavningsvarianter;

Thani Thawitsri; Thanee Tawitsri, Thanee Thawichsee.

Yawi; Jawi, Kelantan-Pattani Malay, Phasa malayu pattani ภาษามลายูปัตตานี, phasa malayu pattani ภาษามลายูปาตานี.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-28, 11.58
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.