Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Somchai Wongsawat
Somchai Wongsawat avgår (2 december 2008)

Tisdag förmiddag den 2 december 2008 kom författningsdomstolens väntade beslut som innebar att PPP, Chart Thai och Matchimathipataya (Neutral Democratic Party) skulle upplösas på grund av valfusk. Demonstrerande regeringsanhängare försökte som utlovat förhindra domstolens arbete, men detta löstes genom att flytta domstolens arbete till en annan domstolsbyggnad. 

Domen meddelades i direktsänd TV. "Oavsett om ni är nöjda med domen eller inte ber vi er acceptera den. Även om några av partiets ledare var ovetande om valfusket säger lagen tydligt att partiet måste ställa sina ledare till svars," sade chefsdomaren Chat Chonlaworn (Chat Chonlawon) ชัช ชลวร (7 september 1948-). Enligt Chat var alla nio domarna eniga i sitt beslut. 109 medlemmar från de tre partierna förbjöds nu att verka politiskt de kommande fem åren.


(Chat Chonlaworn)

I Chiang Mai sade Somchai, som var en av de 109 "bannlysta," att han accepterade domstolens beslut och förklarade att hans tjänstgöring som premiärminister var över och att han hädanefter bara var en vanlig medborgare. Han sade också; "Men det var oväntat att mitt beslut skulle komma på det här sättet. Jag har gjort mitt bästa, inte för mig själv utan för mitt land."

Biträdande premiärminister Chavarat Charnvirakul utsågs till tillfällig premiärminister efter domstolens beslut. Han skulle leda nästa regeringsmöte och redan den 8 december var det tänkt att parlamentet skulle utse en ny premiärminister.

I den kommande artikeln presenterar jag namnen på de 109 bannlysta politikerna.


Stavningsvarianter;

Chat Chonlaworn; Chat Cholavorn, Chut Chonlavorn.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 13.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.