Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Somchai Wongsawat
Det nya kriget mot narkotikan (november 2008)

Torsdagen den 6 november 2008 påbörjades ett nytt tre månaders "krig" mot narkotikaproblemet i Thailand. Det första tidigare omtalade "kriget" hade genomförts av Thaksin Shinawatra under 2003. Se även den tidigare artikeln "Kriget mot narkotikan och fattigdomen (2003).” Premiärminister Somchai Wongsawat försäkrade dock att det inte skulle användas några utomrättsliga metoder, men oron var stor för ännu en våg av brott mot de mänskliga rättigheterna.

Somchai sade att kriget den här gången skulle fokusera på prevention och upplysning och att "soldaternas" effektivitet inte längre skulle mätas i antalet arresterade. "Det finns droger i överflöd beroende på efterfrågan. Vi måste minska antalet köpare. Utan köpare finns det inget att oro sig för även om drogerna säljs för 25 satang สตางค์," sade Somchai. 100 satang var 1 baht i det gamla myntsystemet.

Somchai sade också att regeringen inte förväntade sig att kunna utrota drogförsäljningen under det kommande 90 dagar långa kriget, men man förväntade sig en markant minskning. Kampanjen skulle naturligtvis även omfatta langare för att primärt förhindra försäljning till åldersgruppen 13-18 år. De som ertappades med att köpa narkotika skulle erbjudas behandling och rehabiliteras i militärläger. De som vägrade ställa upp på detta skulle hamna i fängelse.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.33
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.