Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Erawan Shrine
De allmänna valen 2006 och Thaksins avgång

Valen den 2 april blev inte den framgång som Thaksin önskat sig då många i oppositionen röstade blankt i protest. Thai Rak Thai vann visserligen valet med överväldigande majoritet (460 av 500 platser i representanthuset) och Thaksin förklarade att han inte såg någon anledning att avgå. Redan dagen efter hade han ändrat sig ännu en gång och förklarade att han bara tänkte sitta kvar som premiärminister "till dess en ny kan utses". 

Före detta besked hade Thaksin haft en privat audiens med kung Bhumibol. Mötet beskrevs först som ett rutinmöte där Thaksin skulle informera om valresultatet. Många spekulerade i om inte kungen ännu en gång använt sitt starka informella inflytande för att förmå Thaksin att avgå. Detta för nationens bästa för att undvika strider mellan Thaksins anhängare och hans motståndare. 

I ett TV-tal den 4 april förklarade Thaksin att han ville undvika en politisk kris i Thailand i samband med firandet av kung Bhumibols 60-årsjubileum på tronen. Samtidigt bad han de 16 miljoner som röstat på honom och hans parti om ursäkt att han inte kunde fortsätta att vara deras premiärminister. 

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-28, 13.03
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.