Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Jakrapob Penkair
Jakrapob Penkair anklagas för majestätsbrott

Då PPP vann valen 2007 hade Jakrapob Penkair fått en plats i Samak Sundaravejs regering. Den 1 april 2008 hade han utnämnts till direktör för två statligt ägda TV-kanaler med uppdraget att reformera dessa.

Trots att Jakrapob var mycket försiktig med sin kritik av kung Bhumibol var det allmänt känt att Jakrapob var republikan. Detta retade militären och rojalisterna och de såg gärna att han tvingades bort från sina poster.

Onsdagen den 29 augusti 2007 hade Jakrapob hållit ett tal på engelska vid Foreign Correspondents' Club of Thailand (Samakhom Phu Sue Khao Tang Prathet Haeng Prathet Thai) สมาคมผู้สื่อข่าวต่างประเทศ แห่งประเทศไทย (FCCT) . Då en thailändsk översättning av talet blev känd fick hans motståndare chansen att gå till attack. Talet, som var en kritik av Thailands långa tradition av herre/undersåte-beskydd, ansågs nämligen vara en direkt attack mot riksrådspresidenten Prem Tinsulanonda.

Demokratiska partiet reagerade med ilska och anklagade Jakrapob för att ha förolämpat palatset. Jakrapob gjorde ett försök att lugna ner stämningen mot honom genom att hålla en presskonferens där han förklarade sin lojalitet till monarkin.

Men detta hindrade inte att han medgav till USA:s ambassad att han stod i opposition till den kungliga familjen och dessutom deltog i spridningen av anti-monarkistiska idéer på gräsrotsnivå för att förbereda för en eventuell förändring av Thailands politiska ordning.

Thaksin och Samak misslyckades med att ge honom sitt stöd och Jakrapob hade valt att avgå den 8 maj 2008. Trots all den negativa publiciteten han fått skulle Jakrapob fortsätta som frispråkig politisk aktivist. Men historien slutar inte här och nu kommer jag att lämna den kronologiska ordningen ett tag och berätta litet mer om vad som hänt.

Den 13 januari 2009 hade 1 000 sidor bevismaterial och 4 DVD-skivor skickats av polisen till Åklagarmyndigheten. Jakrapob vidhöll sin oskuld och den 5 mars 2009 fick han veta att de inledande domstolsförhandlingarna hade skjutits fram 30 dagar. Den här gången till den 15 juni 2009, men då hävdade Jakrapob att han befann sig utomlands. Faktum var att han flytt Thailand redan i april.

Den 4 september 2009 kom ännu ett uppskov om huruvida Åklagarmyndigheten tänkte väcka åtal mot Jakrapob. Detta hade begärts av Jakrapobs advokat som sagt att “hans klient befanns sig utomlands i viktiga affärer.”

Den 22 mars 2010 övervägdes ärendet ännu en gång av Åklagarmyndigheten. Undersökningen handlade nu uppenbart inte bara om talet vid Foreign Correspondents' Club utan nu även om två fall av misstänkta majestätsbrott. Det första verkade handla om kommentarer som fällts utomlands och det andra om en tidningsartikel 2009.

Då Jakrapob befann sig utomlands i mars 2012 kom det rapporter om att den allmänna åklagaren i september 2011 hade beslutat att Jakrapob inte skulle åtalas. Detta beslut hade skickats till den ansvarige polischefen, men det var vid den här tiden inte klart om polisen tänkte avsluta ärendet.

Hur som helst så förefaller det som om Jakrapob fortfarande befann sig i exil i Kambodja i början av 2018.


Stavningsvarianter;

Foreign Correspondents' Club; Foreign Correspondents Club of Thailand.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-02, 12.39
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.