Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Demonstranter utanför Government House den 14 mars 2006
Thaksin utlyser nyval

Fredagen den 24 februari 2006 ändrade Thaksin plötsligt sin inställning till sin politiska framtid. Han meddelade nu att han skulle upplösa parlamentet och utlysa nyval den 2 april. Detta skedde tre år före de planerade valen och bara knappt ett år efter hans senaste stora valseger. Thaksin skulle leda en övergångsregering fram till att en ny premiärminister kunde utses. Oppositionen lät sig inte nöjas med detta utan fortsatte att kräva hans omedelbara avgång. Som skäl för detta angav oppositionen korruption, vänskapskorruption och Thaksins sätt att behandla media som var kritiska mot honom.

Omfattande demonstrationer mot Thaksin skapade oro för ett nytt blodbad på Bangkoks gator, men demonstranterna höll god disciplin och polisen och militären höll lyckligtvis en låg profil. Det måste tilläggas att det också förekom demonstrationer till stöd för Thaksin och den 3 mars demonstrerade 150 000-200 000 personer på Sanam Luang.

Den 5 mars 2006, när Thaksin kampanjade på landsbygden inför valen i april, demonstrerade tiotusentals personer mot honom i Bangkok där de krävde hans avgång. Demonstrationen beskrevs av vissa medier som den största antiregeringsdemonstrationen sedan 1992. Från och med den 13 mars började anti-Thaksindemonstranterna bygga ett permanent läger utanför Government House vid Suan Misakawan-korsningen (Yaek Mitsakawan) แยกมิสกวัน. Detta ledde till stora trafikstörningar i området. Den 18 mars uppskattades antalet demonstranter här till omkring 3 000.

Från den 15 mars hade tusentals supportrar till Thaksin börjat anlända till Bangkok från norr och nordöst. De kom bland annat med flera hundra av sina långsamtgående små dieseldrivna lantbrukslastbilar, som kallas e-taen (i-taen) อีแต๋น på thai. De valde Chatuchak-parken (Suan Chatuchak) สวนจตุจักร i norra Bangkok som sin demonstrationsplats och bönderna fick sällskap av 400 motorcykeltaxichaufförer. De menade att det var Thaksins förtjänst att de inte längre behövde betala mutor till korrupta poliser och gangsters.


(E-taen)

Den 18 mars träffade Nuansri Rodthuk (Nuansi Rotthuk) นวลศรี รอดทุกข์, som var en representant för det thailändska Röda Korset, protestledaren Chamlong Srimuang. Detta för att informera honom om att demonstrationstälten vid Government House stod i vägen för Röda Korsets årliga mässa. Hon blev då utbuad av demonstranterna.

Röda Korsets mässa hålls varje år vid Royal Plaza, Amphorn Gardens (Suan Amphon) สวนอัมพร, Si Ayutthaya Road (Thanon Si Ayutthaya) ถนนศรีอยุธยา och Mitsakwan-korsningen från slutet av mars och en bit in i april. Mässans arrangör var Thai Red Cross Society (Sapha Ka Chat Thai) สภากาชาดไทย och i planerna ingick ett besök av prinsessan Sirindhorn.

Chamlong förklarade att han hade besökt Röda Korsets mässa ända sedan han var barn och ville inte förhindra den. Han ville dock inte flytta på sina demonstranter och föreslog en kompromiss där mässans ingång fick lov att maka på sig ett tiotal meter och placeras bakom demonstranternas huvudscen. Nuansri svarade att hon först var tvungen att rådfråga sina chefer.

Samma dag varnade trafikpoliskommendanten Phanu Kerdlabphon (Phanu Koetlapphon) ภาณุ เกิดลาภผล att allt som störde prinsessan Sirindhorns besök på mässan "med säkerhet skulle leda till problem.” Chamlongs svar på detta ska ha varit; "Om polisen anser att det begås lagbrott så är de välkomna att arrestera oss alla 100 000 här.”

Den 19 mars brände en grupp Thaksinsupportrar en kista tillägnad Bangkoks guvernör och Demokratiska partiets Apirak Kosayodhin (Aphirak Kosayothin) อภิรักษ์ โกษะโยธิน (30 mars 1961-). Supportrarna menade att Bangkoks storstadsförvaltning กรุงเทพมหานคร försökte tvinga bort demonstranterna från Chatuchak-parken genom att inte förse området med vatten och genom att bistå med endast två toalettbussar. Det engelska namnet Bangkoks huvudstadsadministration är Bangkok Metropolitan Administration (BMA). Jag kommer i fortsättningen också använda förkortningen BMA.


(Apirak Kosayodhin)

Demonstranterna som kämpade mot Thaksin hävdade att Thaksins supportrar var obildade och hade fått betalt för att visa sitt stöd för honom. Dessutom menade de att det var olagligt att köra med e-taen (lantbrukslastbilar) på Bangkoks gator. Under veckan före valen 2006 flyttade de regeringsfientliga demonstrationerna in till Bangkoks handelsdistrikt, med demonstrationer vid Bumrungrad International Hospital (Rongphayaban Bamrungrat) โรงพยาบาลบำรุงราษฎร์, Emporium เอ็มโพเรียม och Siam Square สยามสแควร์.

Siam Centre สยามเซนเตอร์, Siam Discovery สยามดิสคัฟเวอรี่, Siam Paragon สยามพารากอน och många andra affärer och kontorsbyggnader i demonstrationsområdet stängdes och demonstrationerna menades ha orsakat 1.2 miljarder baht i förluster för dessa verksamheter.

PAD hade under mars månad bett kung Bhumibol om att blanda sig i krisen och avlägsna Thaksin från makten. Detta möttes av massiv kritik, men många menade att detta var den enda fredliga lösningen på den politiska krisen. I ett tal den 26 mars förklarade kungen; "Att be om en kungligt vald premiärminister är odemokratiskt. Det är, förlåt mig, en röra. Det är irrationellt." Kungen gav istället order till domstolsväsendet att lösa krisen.

Den 29 mars stoppades de elektriska skytrain-tågen (Rot Fai Fa) รถไฟฟ้า vid stationen och knutpunkten Siam (Sathani Sayam) สถานีสยาม. Detta trots att man rapporterat om ett rekordstort antal passagerare under demonstrationerna. Demonstrationerna orsakade också stora trafikproblem i Bangkok och speciellt på de viktiga gatorna Sukhumvit (Thanon Sukhumwit) ถนนสุขุมวิท och Silom (Thanon Si Lom) ถนนสีลม. Den lokala pressen uppskattade antalet demonstranter till 50 000, medan utländsk press och oberoende observatörer uppskattade antalet till 5 000-30 000!

Demonstrationerna fick hård kritik och en opinionsundersökning visade att 72 procent av de tillfrågade var motståndare till att protesterna hade flyttat in i Bangkoks centrala delar. En annan opinionsundersökning visade att 26 procent av de tillfrågade var för att Thaksin skulle avgå. Tre veckor tidigare hade hela 48 procent svarat att de ville se Thaksins avgång!


Stavningsvarianter;

Misakawan; Miksakawan (felaktigt), Miskawan, Missakawan, Yaek Suan Mitsakawan แยกสวนมิสกวัน

E taen; Ee Taen.

Nuansri Rodthuk; Nuansri Rodkhrut (??).

Röda Korsets årliga mässa; Red Cross Fair.

Si Ayutthya Road; Sri Ayutthaya Road.

Apirak Kosayodhin; Apirak Kosayodhin, Apirak Kosayodhin, Apirak Kosayothin.

Bangkoks storstadsförvaltning; Bangkoks huvudstadsadministration, Bangkoks storstadsadministration.

Siam Paragon; Siam Paragon shopping mall.

Skytrain; Bangkok Mass Transit System (BTS), Bangkok Skytrain.

Silom; Silom Raod.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-28, 12.55
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.