Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Veera Musikapong
Förslag om samtal mellan PAD och regeringen (1 november 2008)

Lördagen den 1 november 2008 kom ett uttalande från Chamlong Srimuang där han sade att PAD var beredda till samtal med regeringen om presidenten för kronrådet, Prem Tinsulanonda, accepterade en roll som medlare. Han tillade att PAD aldrig skulle förhandla med Thaksin då han var en "rymling."

PAD:s Somsak Kosaisuuk krävde också att premiärministern förklarade sig angående en video på internet, där en man som liknade Somchai träffade olika kvinnor. Redan på söndagen svarade premiärminister Somchai på Chamlongs förslag om möjliga samtal med regeringen. Han sade sig vara beredd till detta om samtalen kunde föras i en seriös anda och leda fram till fred och ordning i landet. Angående videon skulle det dröja ända fram till den 15 november innan premiärminister Somchai för första gången medgav att mannen på videon var han själv. Han sade också att videon manipulerats för att misskreditera honom. 

Chamlong Srimuang var snabbt ute med en kommentar. Han uppmanade Somchai att stämma de som han anklagade för att ha manipulerat videon för förtal. Chamlong sade också att hela historien var allvarlig då mötena försiggått under arbetstid och att ledare i andra länder skulle ha avgått under liknande omständigheter. Videon hade filmats av en oidentifierad kameraman under perioden 22-27 mars 2008. Efter att ha gjorts tillgänglig på internet besöktes länken 261 000 gånger innan det gått ett dygn. 

Lördagen den 8 november meddelade Chamlong Srimuang att han inte längre trodde att Prem Tinsulanonda hade lust att agera som medlare mellan PAD och regeringen. Orsaken till detta skulle enligt Chamlong vara att UDD, som förmodligen skulle delta i samtalen, ständigt utsatt Prem för kritik.

Året innan hade UDD genomfört en antikuppdemonstration utanför Prems residens Ban Si Sao Thewes (Ban Si Sao Thewet) บ้านสี่เสาเทเวศร์ som kulminerade i våldsamheter mellan demonstranterna och polisen. UDD-ledarna Veera Musikapong och Jakrapob Penkair hade anklagat general Prem för att ha legat bakom kuppen som störtade Thaksin 2006. UDD hade också krävt att Prem skulle avgå som president för kungens kronråd.

Den då 60-årige Veera var en färgstark politiker från provinsen Songkhla i södra Thailand. Han hade arresterats flera gånger av politiska skäl och hade även dömts till fyra års fängelse för majestätsbrott 1988. Han hade dock släppts efter fyra månader efter att kungen benådat honom.


(Veera Musikapong)

Ett deltagande från Prems sida som medlare skulle bara skada Prems rykte, menade Chamlong. Samtidigt var Chamlong noga med att understryka att PAD inte hade stängt några dörrar för att förhandla om fred, men fredssamtal kunde bara involvera PAD och regeringen. En eventuell medlare skulle kunna vara en enskild person eller en grupp som kunde accepteras av båda sidor. Chamlong föreslog att regeringen skulle ta första steget och kontakta PAD för att inleda fredssamtal. Han slog också fast att PAD var motståndare till regeringens förslag om ändringar i författningen.


Stavningsvarianter;

Ban Si Sao Thewes; Si Sao Theves, Sisao Theves, Ban Si Sao Thewes, Sisao Thewet.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.25
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.