Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
PAD demonstrerar
Demonstrationerna mot PPP (2008)

I maj 2008 inledde ett återuppstått PAD större demonstrationer mot Samaks regim. Spänningen steg då Samak beordrade ut 1 200 kravallpoliser till kvarteren där flera tusen demonstranter slagit läger. Som skäl till detta angavs att demonstranterna störde trafiken. I slutet av månaden talade Samak i TV där han sade; "Polis och militär är redo. Ni får hitta någon annanstans att demonstrera, där ni inte inkräktar på andra människors rättigheter." Demonstranterna svarade med att beväpna sig med käppar och sköldar.

PAD hade valt att återuppstå igen efter att ha lagt ner sin verksamhet efter kuppen mot Thaksin. Då partier med anknytning till Thaksin vann valen efter kuppen och dessa partier ville ändra den nya författningen, som de ansåg som odemokratisk, hade PAD återuppstått. PAD-ledaren Sondhi Limthongkul sade i ett tal till sina anhängare att han tänkte trotsa polisens order. "Jag tänker inte fly döden. Om något händer mig så vill jag att ni utkräver hämnd."

En medarbetare till Samak sade till nyhetsbyrån AFP สำนักข่าวเอเอฟพี (Agence France-Presse) att premiärministern var redo att utlysa undantagstillstånd om demonstrationen urartade. Överbefälhavare Anupong Paochinda sade att militären var beredd att följa regeringens order.

Under senare delen av sommaren 2008 blev tongångarna allt mera hätska i Thailand. Flera demonstrationer mynnade ut i våldsamma slagsmål mellan PAD och regeringsanhängare, som ibland krävde dödsoffer. Från regeringshåll försökte man knappast tona ner konflikten. Samak fick svidande kritik över ett grovt uttalande då han kommenterade våldsamheterna. ”Låt några av de våra döda en del av dem, med tanke på att några av de våra blivit dödade av dem tidigare." 

Oron vid den här tiden var stor att Thailand skulle hamna i ett inbördeskrigsliknande tillstånd, vilket troligen skulle ha inneburit ett militärt ingripande. 

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-29, 09.04
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.