Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Jarun Pakdithanakul
Bombdåden mot PAD (30 oktober 2008)

Under natten till torsdagen den 30 oktober 2008 klockan 03.30 kastades en handgranat mot PAD-anhängare vid Makkhawan Rangsan-bron, nära Government House. Enligt uppgift kastades handgranaten av två förövare på motorcykel och sex personer uppgavs ha blivit skadade. Chamlong Srimuang skyllde attacken på regeringen, men förklarade samtidigt att händelsen inte skulle hindra PAD från en planerad marsch till brittiska ambassaden för att kräva Thaksin utlämnad.

Khattiya Sawasdipol från UDD förnekade att han var inblandad i bombdådet. Han påpekade dock att det nu var tid för PAD-anhängarna att lämna Government House och att PAD hade fått flera fiender som skulle använda sig av gerillataktik. Han sade också att PAD-vakter kommer att dö varje dag om PAD inte drog sig tillbaka från Government House.

UDD planerade att genomföra en demonstration på Sanam Luang på torsdagskvällen. En av UDD:s högsta ledare Somyot Prueksakasemsuk (Somyot Prueksakasemsuk) สมยศ พฤกษาเกษมสุข (20 september 1961-) sade att demonstrationen skulle genomföras trots att polisen bett dem avstå. UDD hade också bett om ökad bevakning från polisens sida för att skydda sina anhängare. Liksom Khattiya förnekade Somyot att UDD var inblandat i bombdådet.


(Somyot Prueksakasemsuk)

Det inträffade ytterligare ett bombdåd natten till torsdagen. Det var en domare vid författningsdomstolen, Jarun Pakdithanakul (Charan Phakdithanakun) จรัญ ภักดีธนากุล (28 februrari 1950-), vars hem utsattes för ett bombattentat. Ingen skadades dock. Premiärminister Somchai berättade att han beordrat polisen att snabbt få fatt i de skyldiga för nattens bombattentat och att han bett polisen om att skärpa säkerheten runt Government House och Jaruns hem.


(Jarun Pakdithanakul)

Under torsdagen deltog Somchai i ett möte med befälhavarna för de väpnade styrkorna där man diskuterade landets säkerhetssituation.


Stavningsvarianter;

Somyot Prueksakasemsuk; Somyos Pruksakasemsuk, Somyos Pueksakasemsuk, Somyos Prueksakasemsuk, Somyos Plueksakasemsuk, Somyos Preuksakasemsuk, Somyot Phrueksakasemsuk, Somyot Preuksakasemsuk, Somyot Pruksakasemsuk.

Jarun Pakdithanakul; Charan Pakdithanakul, Jaran Pakditanakul, จรัล ภักดีธนากุล.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.20
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.