Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
En av de skadade efter explosionen den 20 november
Nya bombdåd (20-22 november 2008)

Klockan 03.28 torsdagen den 20 november exploderade ännu en granat inom PAD:s demonstrationsområde vid Government House. Explosionen var mycket kraftig och en person dog medan 29 skadades, varav flera mycket allvarligt. På fredagen visade polisen upp ett granatgevär av typen M79 เครื่องยิงลูกระเบิดเอ็ม 79 som de menade användes i attacken.


(M79)

Dådet inträffade efter en lugn period medan prinsessan Galyani Vadhanas kremering pågick. Kremeringsritualerna avslutades på onsdagen och återupptagandet av våldet lät tyvärr inte vänta på sig. Efter granatattacken skrev Chamlong Srimuang ett brev till ansvariga polis- och arméchefer där han krävde att de måste förhindra användningen av militära vapen och skydda demonstranterna.

Fredagen den 21 november hotade fackföreningar för arbetare anställda i statliga bolag att gå i strejk kommande vecka. Anledningen till strejkhotet var torsdagens bombdåd mot PAD, som den dåvarande regeringen fick skulden för. Strejken skulle sedan pågå tills Somchai och hans regering avgick. En liknande uppmaning om strejk hade framförts i september, men luften gick ur detta hot då arbetarna i stor utsträckning valde att ignorera uppmaningen.

Det var bara några järnvägstjänster som låg nere under två veckor, vilket visserligen hade en tillfällig kraftig påverkan på den lokala handeln i södra Thailand. Fackföreningarnas senaste hot kom samtidigt som PAD uppmanade till gatudemonstrationer i Bangkok under söndagen.

Tidigt på lördagen den 22 november var det dags för ännu en attack mot PAD-demonstranterna. Två män på motorcykel avfyrade ännu en förmodad M79-granat mot PAD-vakter nära deras demonstrationsområde i Bangkok. En dog och sju skadades.

På lördagen kom ett uttalande från den gamle kuppledaren från 2006, general Sonthi Boonyaratglin. Han sade att han förväntade sig att demonstrationerna från bägge sidor genomfördes utan våldsamheter. Sonthi kritiserade också PAD:s ledare för avsaknad av en strategi och att de sannolikt skulle drabbas av fler bombattacker. Han tillade att PAD behövde "skaffa sig fler vänner och minska ner på antalet fiender."

Tillfrågad om en kupp var nära förestående sade Sonthi att ett militärt ingripande inte var troligt i nuvarande läge, men han uteslöt heller inte möjligheten. Litet kryptiskt sade Sonthi att det fanns vissa faktorer som talade för en kupp, men att det fortfarande saknades flera andra faktorer.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.56
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.