Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Potjaman återvänder till Thailand (5 december 2008)

Thaksins ex-hustru Potjaman återvände oväntat till Thailand under fredagsnatten den 5 december 2008. Hon kom från Hongkong i sällskap med sin son Panthongtae och dottern Pinthongtha och hon använde sitt flicknamn Potjaman Damapong vid inresan. Politiska observatörer menade att hon återvänt för att försöka förhindra att det gamla PPP förlorade makten till motståndarna, Demokratiska partiet. Partiet Pheu Thai, som stöddes av Thaksin, föreföll ha blivit sviket av fraktionen "Vänner till Newin."

Ett trettiotal medlemmar från UDD och det gamla PPP mötte henne på flygplatsen. Hon togs omedelbart om hand av chefen för immigrationsbyrån (samnak ngan truat khon khao mueang) สำนักงานตรวจคนเข้าเมือง för att slippa konfronteras med pressen. Potjaman blev inte arresterad, men det väntade ett rättsligt efterspel på grund av hennes tidigare flykt från domstolsförhandlingarna i augusti. En ny rättegång mot henne i ärendet om skattebrott från den 31 juli 2008 väntade också. 

Samtidigt kunde nu Potjaman påbörja försöken att återfå de 76 miljarder baht av parets tillgångar som blivit frysta i Thailand. Samtidigt talade obekräftade rapporter från www.Arabianbusiness.com om att de brittiska myndigheterna skulle ha fryst 4 miljarder dollar(!) av Thaksins tillgångar. Detta skulle ha tvingat Thaksin att sälja fotbollsklubben Manchester City i september 2008.

Under lördagen försökte Potjaman förgäves ringa till Newin Chidchob. Efter att ha negligerat kontaktförsöken skall Newin ha sagt till några av medlemmarna i sin fraktion att "det var för sent." 

Då Potjaman misslyckats med att nå fram till Newin ringde Thaksin själv till honom. Thaksin fick inte det svar han hoppats på då Newin slog fast att hans grupp inte tänkte gå med i Pheu Thai och hjälpa detta parti att bilda en ny regering. Enligt en medlem i Newin-gruppen, parlamentsmedlemmen Supachai Phosu (Suphachai Phosu) ศุภชัย โพธิ์สุ (1 januari 1958-) från Nakhon Phanom, skall Newin ha sagt till sin tidigare chef att "allt var över."


(Supachai Phosu)


Stavningsvarianter;

Immigrationsbyrån; Immigration Bureau.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-07-01, 14.42
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.