Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Thao Maha Phrom
Händelsen vid Erawan Shrine (21 mars 2006)

Den 21 mars 2006 omkring klockan 01.00 inträffade en händelse som Sondhi Limthongkul inte var sen att utnyttja. En 27-årig ung man vid namn Thanakorn Pakdeepol (Thanakon Phakdiphon) ธนากร ภักดีผล bröt sig in i San Phra Phrom ศาลพระพรหม (eller Erawan Shrine) i centrala Bangkok och attackerade en staty föreställande guden Brahma med en hammare.

Efter att ha förstört statyn blev han själv överfallen och misshandlad till döds av personer som befann sig i området. Det visade sig senare att Thanakorn hade en bakgrund av mental ohälsa och depression. Två gatsopare arresterades och åtalades senare för dödsmisshandeln.


(Den ihjälslagne Thanakorn Pakdeepol)

Vid en demonstration mot Thaksin den 22 mars påstod Sondhi Limthongkul att Thaksin låg bakom förstörelsen av statyn för att istället ersätta Brahma med "en mörk kraft" som skulle verka för Thaksin. Sondhi hävdade att Thaksin skulle ha anlitat Thanakorn genom en kambodjansk shaman!

Sondhi ifrågasatte också varför Thanakorn blivit ihjälslagen efter att ha slagit sönder statyn. Jag har djupgående information om någon som är djupt upptagen av övertro [med syftning på Thaksin]. Han vill fördärva Thao Maha Phrom ท้าวมหาพรหม så att han kan restaurera den själv och då begrava ”sina egna föremål” i statyn. Till dags dato har Sondhi vägrat att offentligt presentera några detaljer om den ”djupgående information” varpå hans anklagelser bygger.

Pappan till den ihjälslagne Thanakorn avfärdade Sondhis påståenden och enligt the Nation sade pappan att Sondhi är "den största lögnare jag någonsin sett. "Thaksin, kommenterade anklagelserna som "sinnesrubbat." Thaksin besökte själv Erawan Shrine dagarna efter incidenten för att visa sin respekt för den sönderslagna statyn. En ny Brahma-staty sattes på plats redan den 21 maj 2006.


Stavningsvarianter;

Thao Maha Phrom; Thao Maha Brahma.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-28, 13.02
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.