Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Somchai Wongsawat
Anklagelserna mot premiärminister Somchai (16 oktober 2008)

Tisdagen den 14 oktober 2008 beslutade författningsdomstolen att man skulle behandla ärendet om en eventuell upplösning av regeringspartiet PPP samt koalitionspartierna Chart Thai och Matchimathipataya. Torsdagen den 16 oktober rapporterades det att premiärminister Somchai fått ännu ett problem på halsen. Nationella antikorruptionskommissionen (NACC) hade nu avslutat behandlingen av en åtta år gammal anmälan där Somchai anklagades för att ha misskött sitt ämbete som statssekreterare i justitieministeriet.


(NACC:s emblem)

Bakom denna anmälan stod en domare vid namn Chamnan Rawiwanpong (Chamnan Rawiwannaphong) ชำนาญ ระวิวรรณพงษ์. Det handlade om att Somchai inte skulle ha tagit sitt ansvar i ett korruptionsärende, vilket är ett allvarligt brott för offentligt anställda. Vid en fällande dom blir en offentligt anställd avskedad och förlorar sin rätt till pension och kan också åtalas i domstol. 


(Chamnan Rawiwanpong)

Chamnan skulle 2000 ha bett dåvarande NCCC (numera NACC) att undersöka en misstanke om korruption i samband med försäljning av mark i provinsen Pathum Thani. Somchai ska i sin tur ha inrättat en disciplinärkommitté där Chamnan anklagades för tjänstefel och där kommittén rekommenderade hans avsked från offentlig tjänst. Chamnan hade kontrat med att lämna in den tidigare nämnda anmälan till NACC. NACC skulle nu överlämna ärendet till en kommitté på justitieministeriet för vidare prövning.

Redan samma dag kom ett mycket överraskande uttalande från Klanarong Chanthik, som var talesman för NACC. Han menade att Somchais tidigare handlingar bara kunde betraktas som vårdslöshet i ämbetet och inte som tjänstefel och att detta då inte påverkade Somchais position som premiärminister. Enligt författningen var det bara förbjudet för offentligt anställda som blivit avskedade för korruption eller tjänstefel att kunna bli premiärminister. Även om den vidare prövningen i justitieministeriet skulle resultera i ett retroaktivt straff skulle detta inte att påverka Somchais ställning, sade Klanarong. 


Stavningsvarianter;

Chamnan Rawiwanpong; ชำนาญ รวิวรรณพงษ์.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 11.58
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.