Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Bilen med sprängämnen undersöks
Det påstådda mordförsöket på Thaksin (24 augusti 2006)

Torsdagen den 24 augusti 2006 kontrollerades en bil nära Thaksins hus i Thonburi. Det visade sig att bilen innehöll stora mängder sprängämnen i nio plastbehållare. I bilen hade polisen också funnit flera sandsäckar som skulle användas för att rikta explosionen mot Thaksins bilkaravan. Allt enligt polisens utsago.

För pressen visade polisen upp 4.5 kg TNT, 1.5 kg C-4, mer än 67 kg ammoniumnitrat แอมโมเนียมไนเตรต blandat med dieselolja samt en fjärrutlösare och annan teknisk utrustning för att kunna detonera sprängämnena. Enligt polisen skulle det ha tagit ungefär en timme att koppla ihop alla delar för att kunna utlösa en explosion.

"Bilen hade lämnat operationskommandot för inre säkerhet (ISOC) tidigt på morgonen," berättade polisen och generallöjtnanten Achirawit Supanpesat (Achirawit Suphanphesat) อชิรวิทย์ สุพรรณเภสัช för pressen under fredagen. Bilen hade enligt vittnen först körts fram och tillbaka vid Thaksins bostad. Chauffören var löjtnant Thawatchai Klinchana ธวัชชัย กลิ่นชะนะ från ISOC och han hade arresterats sittande i bilen.

Thawatchai hade några månader tidigare varit armégeneral Pallop Pinmanees privatchaufför. Här ska det tilläggas att Pallop hade blivit en stark kritiker till Thaksin och tidigt under året hotade han Thaksin med en militärkupp om han inte frivilligt lämnade posten som premiärminister. Pallop ska ha sagt följande; "Som nära vän och tidigare klasskamrat till Chamlong [Srimuang] på militärakademin [CRMA] stödjer jag helhjärtat hans försök [att störta Thaksin]."

Hade explosionen utlösts hade föremål och personer inom en radie av en kilometer riskerat att dödas eller skadas. Allt inom ett avstånd på 30-40 meter hade sprängts i småbitar och ingen skulle ha överlevt. Vägbron vid platsen där bilen påträffades skulle helt enkelt ha försvunnit. Detta enligt polischefen Viroj Chantharangsee (Wirot Chantharangsi) วิโรจน์ จันทรังษี (19 april 1947-). Polismajoren Kamthorn Ouicharoen (Kamthon Uicharoen) กำธร อุ่ยเจริญ, som var chef för polisens bombröjningsgrupp, menade att bomben var klar att detoneras.


(Viroj Chantharangsee)

Bilen av märket Daewoo แดวู hade påträffats under vägbron över Bang Phlat-korsningen (Yaek Bang Phlat) แยกบางพลัด och befann sig på den färdväg som Thaksin reste varje dag till och från sitt arbete. Thawatchais förklaring till varför han befunnit sig där ledde till att ytterligare två officerare arresterades. Alla tre stod nära Pallop, som var vice direktör för ISOC vid tidpunkten för det påstådda brottet.


(Thawatchai Klinchana under arrest)

Pallop suspenderades omedelbart från sin tjänst. Han förnekade dock all inblandning och gjorde följande uttalande; "Om jag verkligen stått bakom detta skulle jag inte gjort på det här sättet. Jag skulle ha gjort det mycket mer sofistikerat och om jag hade gjort det kan jag garantera att premiärministern inte skulle ha överlevt," sade en uppretad Pallop.

"Jag tror att Thaksin kokat ihop hela historien för att skada mig," sade Pallop och nämnde sina kontakter med Thaksinmotståndaren och PAD-ledaren Chamlong Srimuang. Därefter började ett rykte sprida sig om att det hela var ett påhitt av regeringen och Thai Rak Thai. Påståendet om ett mordförsök skulle ha varit ett försök från regeringen att få bort fokuset från andra saker och ge Thaksin möjlighet att kunna införa undantagstillstånd.

Thaksin förklarade på torsdagen vilken tur han haft. Han berättade att han varierat sina restider då underrättelsetjänsten berättat för honom att det fanns folk som planerade att mörda honom. "Hade jag rest iväg en timme tidigare än jag brukar hade jag kanske inte funnits här nu. Jag fick vetskap om försöket att skada mig och min familj för två veckor sedan," sade Thaksin.

Under fredagen gjorde Thaksin ett nytt uttalande där han påstod att tre eller fyra arméofficerare var inblandade i mordförsöket på honom. Vi vet vilken grupp som tillverkat bomben och fler misstänkta kommer att arresteras, sade han. "Det finns en rörelse med målet att få regeringen att kollapsa och att döda regeringens ledare. Dessa personer har som mål att ta makten och leda landet," sade försvarsminister Thammarak Isaragura na Ayudhaya till pressen, utan att nämna några namn.

En fanjunkare vid namn Chakrit Chantra (Chakhrit Chanthra) ชาคริต จันทระ, alias Ja Yak (Cha Yak) จ่ายักษ์, blev därefter arresterad. Han erkände att han deltagit i en mordkomplott och angav ytterligare tre officerare. De tre var generalmajor Pairoj Theeraparp (Phairot Thiraphap) ไพโรจน์ ธีรภาพ, överste Surapol Supradit (Suraphon Supradit) สุรพล สุประดิษฐ์ och överstelöjtnant Manas Sukprasert (Manat Sukprasoet) มนัส สุขประเสริฐ.


(Chakrit Chantra)


(Pairoj Theeraparp)


(Surapol Supradit)


(Manas Sukprasert)

Fredagen den 29 september 2006 släpptes Chakrit, Pairoj, Thawatchai och Surapol mot borgen medan Manas förblev fängslad. Chakrit slapp sedan undan ett åtal efter att ha samarbetat fullt ut under utredarna och även Pairoj slapp undan ett åtal. Det var bara Thawatchai, Surapol och Manas som åtalades vid en militärdomstol den 6 mars 2007.

Thawatchai hade från början anklagats för innehav av sprängmedel utan tillstånd. Utredare hade under fredagen den 25 augusti försökt avgöra om Thawatchai kunde åtalas för mordförsök. Den 43-årige Thawatchai hävdade att han var oskyldig och förnekade att han visste om att det fanns sprängmedel i bilen.

Det dröjde ända till onsdagen den 19 augusti 2009 innan Bangkoks militärdomstol förkunnade domarna mot de tre. De frikändes helt från åtalet om mordförsök med motiveringen att det som kallades en bomb inte hade varit apterad och att Thawatchai inte hade haft någon fungerande fjärrkontroll för att kunna detonera den. Dessutom hade Thaksin redan passerat den plats där Thawatchai arresterades.

De tre dömdes dock för olaga vapeninnehav och för att de fört in sprängämnen i Bangkok utan tillstånd. Surapol och Manas fick sex års fängelse vardera och 4 000 baht i böter. Thawatchai klarade sig något bättre och dömdes till fyra och ett halvt års fängelse och 3 000 baht i böter. Rabatten fick han för sin samarbetsvillighet med polisen.

Alla tre sade att de skulle överklaga domarna och de släpptes mot en borgen på 800 000 baht och först den 15 maj 2017 fastslog militärens högsta domstol domarna från 2009.


Stavningsvarianter;

Thawatchai Klinchana; ธวัชชัย กลิ่นชนะ.

Viroj Chantharangsee; Wiroj Jantharangsee.

Kamthorn Ouicharoen; Kamthorn Ooycharoen, Kamthorn Ucharoen, Kamthorn Uicharoen.

Bang Phlat; Bang Phat, Bang Plad.

Chakrit Chantra; Chakhrit Janthana.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-29, 08.09
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.