Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Anupong Paojinda
PAD ockuperar Government House (26 augusti 2008)

Demonstrationerna mot Samak och hans regim eskalerade ytterligare då demonstranter från PAD belägrade Government House tisdagen den 26 augusti 2008 och dessutom stormade en statlig TV-station. Samma dag anklagade Samak PAD för att bryta mot lagen och att de försökte provocera fram en militärkupp. Samak förklarade i TV att hans tålamod var på väg att ta slut. Han gav också inrikesministern direkt befäl över polisen med uppdrag att sätta stopp för protesterna. Sondhi Limthongkuls svar på detta var att PAD skulle fortsätta ockupera Government House intill Samak och hans regering var borta.

Onsdagen den 27 augusti skadades 15 personer när kravallpolis drabbade samman med demonstranterna. Samma dag beslutade en domstol att gripa nio av PAD:s högsta ledare. Namnen på de nio ledarna finns i avsnittet "Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst,” artikeln "Åtalen mot PAD-ledarna skjuts upp gång på gång."

Fredagen den 29 augusti blockerade PAD kortvarigt tre av landets flygplatser, samtidigt som fackföreningen för Thailands statliga flygbolag Thai Airways International (Kan Bin Thai) การบินไทย utlyste en sympatistrejk för PAD. De tre drabbade flygplatserna var i Phuket, Krabi och Hat Yai.

Samma dag forcerade kravallpolisen de avspärrningar som PAD hade byggt runt Government House och överlämnade en domstolsorder som krävde att demonstranterna skulle lämna området. Domstolsordern ignorerades och på lördagen den 30 augusti beordrade Chamlong 45 PAD-vakter att bryta sig in i Government House. Därefter utfärdades arresteringsorder mot Sondhi Limthongkul och åtta andra PAD-ledare och Samak kallade till ett extra parlamentsmöte på söndagen den 31 augusti.

Tisdagen den 2 september utfärdade Samak undantagstillstånd i Bangkok, som dock inte innebar utegångsförbud. Beslutet togs några timmar efter sammandrabbningar mellan regeringstrogna och oppositionen, vilket resulterade i att en person dödades och 44 skadades. Samak utsåg överbefälhavaren Anupong Paochinda som ytterst ansvarig för att upprätthålla ordning i staden. Regimen förbjöd medierapporter som "undergrävde den allmänna säkerheten" och folksamlingar med fler än fem personer.

PAD meddelade att de vägrade att flytta sig från Government House. PAD-ledaren Chamlong Srimuang sade i ett bejublat tal till demonstranterna; "Det finns inte tillräckligt med fängelser att sätta oss alla i.”

Samma dag hade den thailändska valkommissionen rekommenderat att Högsta domstolen skulle upplösa Samaks parti PPP på grund av valfusk. Enligt kommissionen hade partiet gjort sig skyldigt till röstköp under parlamentsvalet i december 2007. Ett eventuellt beslut i Högsta domstolen kunde dock dröja flera månader. 

Torsdagen den 4 september förklarade Samak att han inte tänkte avgå, men samma dag började regimen tala om en folkomröstning för att lösa krisen i landet. Samma dag avlossades skott från en motorcykel mot en grupp studenter som var på väg att demonstrera mot Samaks regim. Lyckligtvis överlevde de två som träffades. 

Tisdagen den 9 september meddelades det att premiärminister Samak var tvungen att avgå. Detta sedan författningsdomstolen slagit fast att han kränkt författningen genom att tidigare ha lett och fått betalt för ett matlagningsprogram i TV! Det fanns dock inget som hindrade Samak från att ställa upp på nytt i nya val och PPP och dess koalitionspartier sade att de helt enkelt tänkte rösta tillbaka honom till posten som premiärminister.

Till tillförordnad premiärminister utsågs Somchai Wongsawat สมชาย วงศ์สวัสดิ์ (31 augusti 1947-) och söndagen den 14 september upphävde han undantagstillståndet trots att läget fortfarande var spänt i Bangkok. Faktum var att alla parter, inklusive polisen och militären, helt enkelt struntade blankt i undantagstillståndet.


(Somchai Wongsawat)

Efter en tids eftertanke bland PPP:s anhängare visade det sig emellertid att Samaks tid som premiärminister och partiledare definitivt var över.


Stavningsvarianter;

Thai Airways International; บริษัท การบินไทย จำกัด.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 09.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.