Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Somchai skakar hand med Hun Sen i Hanoi den 7 november 2008
Somchai Wongsawats utlandsbesök (november 2008)

Måndagen den 3 november 2008 genomförde premiärminister Somchai Wongsawat ett officiellt endagsbesök i grannlandet Laos. Därmed blev Laos det första ASEAN-land som Somchai besökte sedan han tillträdde som premiärminister i september 2008. Somchai skulle ha besökt Laos redan i oktober, men resan hade skjutits fram efter händelserna den 7 oktober. I Laos träffade Somchai premiärminister Bouasone Bouphavanh บัวสอน บุพพะวัน (3 juni 1954-) och gjorde också en artighetsvisit hos president Choummaly Sayasone จูมมะลี ไซยะสอน (6 mars 1936-).


(Bouasone Bouphavanh)


(Choummaly Sayasone)

Under mötet diskuterades ett projekt att förse nordöstra Thailand med vatten från floden Ngum (Nam Nguem) น้ำงึม i Laos. Vattnet ska ledas till Thailand genom en tunnel under Mekongfloden. Detta var ett kontroversiellt projekt som många miljövänner försökte stoppa. Bland övriga frågor som diskuterades var att skynda på byggandet av ännu en bro över Mekongfloden och problemet med hmongfolk som illegalt tagit sig från Laos till Thailand. Problemet med dessa hmong är kontroversiellt. Många ser med ogillande på att Thailand skickar hem dem till en oviss framtid i en kommunistisk diktaturstat.

Omkring klockan 02.00 på tisdagsmorgonen den 4 november exploderade en bomb 200 meter från PAD:s demonstrationsområde vid Government House. Polisen rapporterade att explosionen förmodligen orsakats av ännu en handgranat, liknande den som kastats den 30 oktober. Den här gången skadades dock ingen. Chamlong krävde att säkerheten skulle skärpas runt demonstranterna.

Efter besöket i Laos fortsatte Somchai till Vietnam. Han reste dit på torsdagskvällen den 6 november för att stärka förbindelserna mellan Thailand och Vietnam samt för att delta i ett möte kallat Ayeyawady-Chao Phraya-Mekong Economic Cooperation Strategy-mötet (ACMECS) (Yutthasat Khwam Ruam Mue Thang Setthakit Irawadi-Chaophraya-Mae Khong) ยุทธศาสตร์ความร่วมมือทางเศรษฐกิจอิรวดี-เจ้าพระยา-แม่โขง. Lägg märke till att jag tidigare i min text använt namnet Irrawaddy i stället för Ayeyawady.

Ett samtalsämne som skulle tas upp var det sjunkande världsmarknadspriset på ris, då de båda länderna var två av världens ledande risexportörer. Somchai skulle enligt uppgift senare resa vidare till Indien och Peru (Prathet Peru) ประเทศเปรู. Länderna i Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) (Khwam Ruam Mue Thang Setthakit Esia-Paesifik) ความร่วมมือทางเศรษฐกิจเอเชีย-แปซิฟิก (เอเปก) skulle nämligen hålla sitt årliga möte i Lima ลิมา den 22 november.

Måndagen den 10 november reste Somchai till Filippinerna på ett officiellt besök. Rykten hade gjort gällande att Thaksin också tänkt bege sig dit och att Somchai skulle träffa honom där, men detta förnekades av Somchai. Thailändsk media hade sagt att det fanns ett antal länder som var villiga att ta emot Thaksin. Bland dessa nämndes Bahamas (Prathet Bahamat) ประเทศบาฮามาส och "afrikanska länder." En tidning rapporterade om ett rykte som påstod att Thaksin höll på med att bygga en villa för 8,5 miljoner dollar i Kina, där han tänkte slå sig ned.

På torsdagskvällen den 20 november lämnade premiärminister Somchai Thailand för det ovan omtalade APEC-mötet i Peru. Somchai hade planerat möten där bilaterala frågor skulle diskuteras med Rysslands, Mexikos (Prathet Meksiko) ประเทศเม็กซิโก, Nya Zeelands och Australiens ledare.


(Somchai och Perus Alan Garcia)


Stavningsvarianter;

Bouasone Bouphavanh; Buason Buphavan.

Choummaly Sayasone; Choumaly Sayasone.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.32
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.