Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Thaksin Shinawatra
Rättegångarna mot Thaksin (2008)

Den första i en rad av kommande rättegångar mot den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra inleddes den 12 mars 2008. Thaksin stod åtalad för att ha missbrukat sitt politiska inflytande, vilket möjliggjorde för hans hustru att via budgivning köpa mark till ett förmånligt pris den 30 december 2003. Prislappen för affären var 772 miljoner baht.

Det handlade om 33 rai mark vid gatan Thiam Ruam Mit (Thanon Thiam Ruam Mit ) ถนนเทียมร่วมมิตร i affärsdistriktet Ratchadaphisek รัชดาภิเษก. (1 rai är 1 600 kvadratmeter.) Ärendet är känt som Ratchadaphisek-fallet. Thaksin avfärdade dock allt och hävdade att hela processen hade politiska förtecken. Åtalet i detta ärende hade väckts direkt i Högsta domstolen och bakom åtalet stod kommittén för granskning av tillgångar (ASC).


(Området vid Ratchadaphisek)

I juli fängslades tre av Thaksins advokater, efter att de tagits på bar gärning när de försökte muta en domare med en stor summa kontanter.

Den 28 juli beslutade Högsta domstolen att ta upp ytterligare ett mål mot Thaksin. Han anklagades nu för att ha undanhållit intäkter från ett statligt lotteri. Det handlade om en summa motsvarande omkring sex miljarder svenska kronor. Det påstods också att Thaksin hade föreslagit att de undanhållna pengarna skulle användas till hans bud på fotbollsklubben Liverpool 2004. 

Förutom Thaksin misstänktes ytterligare 46 personer. Bland dessa fanns tre dåvarande ministrar; finansministern, arbetsmarknadsministern och biträdande transportministern. Förhandlingarna om Thaksins eventuella brott mot lotterilagen ska enligt uppgift ha inletts i slutet av september 2008. Tyvärr vet jag inte riktigt hur det gick sedan i detta ärende.

Tisdagen den 21 oktober 2008 kom Högsta domstolens dom i ärendet som handlade om markköpet i affärsdistriktet Ratchadaphisek. Med minsta möjliga marginal, 5-4 i domarröster, fann domstolen Thaksin skyldig till intressekonflikt då han som premiärminister aktivt hjälpt sin fru i den ovan nämnda affären. Straffet för Thaksin blev två års fängelse, medan hans hustru Potjaman friades helt.

Ännu en arresteringsorder utfärdades mot Thaksin, som befann sig i London. Dessutom förklarade myndigheterna att man inom kort skulle begära honom utlämnad. Omedelbart efter domen talade Reuters nyhetsbyrå med Thaksin. Han sade sig inte vara förvånad och han hade också väntat sig en fängelsedom. PAD-anhängarna vid det ockuperade Government House hurrade då de informerades om domen och skanderade "Thaksin i fängelse" i flera minuter. Samtidigt försvann hundratals besvikna Thaksinanhängare snabbt från Högsta domstolen efter domen. 

I en kommentar försvarade premiärminister Somchai Thaksin genom att säga att han inte dömts för korruption utan bara för intressekonflikt. Domen skulle heller inte få några återverkningar på PPP, då Thaksin inte var medlem av detta parti och inte hade några kopplingar till regeringen. Tisdagen den 18 november berättade en av Thaksins advokater, Khamnuan Chalopatham คำนวณ ชโลปถัมภ์, att Thaksin inte tänkte överklaga domen. 


(Khamnuan Chalopatham)

Det sades att Thaksin tänkte ringa till showen Kwam Jing Wan Nee (Khwam Ching Wan Ni) ความจริงวันนี้, som var tänkt att hållas på Supachalasai-stadion (Sanam Suphachalasai) สนามศุภชลาศัย söndagen den 14 december, och förklara varför. Kwam Jing Wan Nee kan översättas till ”dagens sanning.”


(Supachalasai-stadion)

Supachalasai-stadion tillhör idag Nationalstadion (Sanam Kila Haeng Chat) สนามกีฬาแห่งชาติ (alternativt Kritha Sathan Haeng Chat กรีฑาสถานแห่งชาติ), som ligger i Bangkokdistriktet Pathum Wan. Det nuvarande sportkomplexet hade börjat byggas 1937 och det var Supachalasai-stadion som blev den första byggnaden.

Onsdagen den 27 januari 2010 utfärdade civildomstolen ett föreläggande som förbjöd Potjaman att sälja eller överföra det markområde som hon köpt i Ratchadaphisek, innan den juridiska tvisten var löst. Föreläggandet hade utfärdats efter att Utvecklingsfonden för finansiella institutioner (FIDF) (Kongthun Fuea Kan Fuenfo Lae Phatthana Rabop Sathaban Kan Ngoen) กองทุนเพื่อการฟื้นฟูและพัฒนาระบบสถาบันการเงิน hade lämnat in en stämningsansökan till civildomstolen den 18 september 2009. FIDF ville få försäljningen ogiltigförklarad och att marken skulle återlämnas till FIDF.

Fredagen den 24 september 2010 kom civildomstolens dom i ärendet. Potjaman skulle återlämna marken till FIDF. Detta efter att ha kommit fram till att köpekontraktet mellan de två parterna var ogiltigt. Domstolen beordrade också FIDF att återlämna köpesumman på 772 miljoner baht och betala 7.5 procent i ränta retroaktivt från den 25 november 2009 till Potjaman.


Stavningsvarianter;

Ratchadaphisek; Ratchadapisek.

Ratchadaphisek-fallet; Ratchadapisek land case.

Kwam Jing Wan Nee; Truth Today, Today Fact.

Supachalasai-stadion; Supachalasai Stadium.

Nationalstadion; National Stadium.

Utvecklingsfonden för finansiella institutioner; Financial Institutions Development Fund (FIDF).

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-29, 09.08
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.