Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Thaksin vid sin hemkomst
Thaksin återvänder till Thailand (28 februari 2008)

Torsdagen den 28 februari 2008 återvände Thaksin till Thailand via Hongkong efter en drygt 17 månader lång exil. Innan han gick ombord på planet poängterade han att en person i normala fall betraktades som oskyldig till en anklagelse innan detta hade motbevisats. Väl ombord ska han ha sagt att anklagelserna mot honom om korruption var "påhittade" av militären för att rättfärdiga deras kupp och att han kunde bevisa sin oskuld.

Thaksin hade tidigare sagt att han tänkte återvända hem för att rentvå sig från anklagelserna om korruption och maktmissbruk. Efter att ha lagt sig framstupa på marken vid flygplatsen och hyllats av omkring 3 000 anhängare, som kommit för att välkomna honom, fördes han direkt till Högsta domstolen.

Efter ett kort förhör på omkring 20 minuter och en borgenssumma på 8 miljoner baht släpptes han fri i väntan på rättegång. I ett uttalande sade domstolen att Thaksin fick resa utomlands, men att han då måste ha domstolens tillstånd. Thaksins fru Potjaman, som återvänt till Thailand den 8 januari, hade också anklagats för korruption och skattebrott. Även hon förklarade sig oskyldig och släpptes fri mot en borgen på fem miljoner baht.


(Thaksin och Potjaman Shinawatra)

I samband med sin hemkomst förklarade Thaksin att han var lite orolig för sin säkerhet, men han trodde inte att hans närvaro skulle resultera i några våldsamheter. Han förklarade ännu en gång att han i framtiden inte tänkte ägna sig åt någon politisk verksamhet. Det tvivlade många på och oroade sig för ett framtida politiskt oroligt Thailand.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-29, 09.03
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.