Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Chalerm Yubamrung
Premiärministerkandidaterna (december 2008)

Det började omedelbart spekuleras i alla möjliga och omöjliga premiärministerkandidater. I början nämndes den kontroversielle Bangkokpolitikern Chalerm Yubamrung och före detta handelsministern Mingkwan Sangsuwan (Mingkhwan Saengsuwan) มิ่งขวัญ แสงสุวรรณ์ (5 februari 1952-).


(Mingkwan Sangsuwan)

Ingen av dessa kunde accepteras av PAD, då de ansågs ha alltför starka band till Thaksin. Andra nämnda kandidater var representanthusets vice talman överste Apiwan Wiriyachai (Aphiwan Wiriyachai) อภิวันท์ วิริยะชัย (20 april 1949-6 oktober 2014) och tillförordnade justitieministern Somsak Kiatsuranont (Somsak Kiatsuranon) สมศักดิ์ เกียรติสุรนนท์ (27 juni 1954-).


(Apiwan Viriyachai)


(Somsak Kiatsuranond)

Många parlamentsledamöter från de tre förbjudna partierna, som inte hade drabbats av fem års "bannlysning,” hade tidigare lovat att fortsätta den nuvarande regimens politik. Det handlade då om att gå över till det tidigare nämnda partiet Pheu Thai.

De flesta medlemmarna i en fraktion inom PPP som kallades Vänner till Newin [Chidchob] (Klum Phuean Newin) กลุ่มเพื่อนเนวิน (eller Klum Isan Tai กลุ่มอีสานใต้) skulle enligt fraktionsmedlemmen Boonjong Wongtrairat (Bunchong Wongtrairat) บุญจง วงศ์ไตรรัตน์ (14 januari 1961-) gå över till Pheu Thai. Fraktionen sades ursprungligen ha bestått av 40 parlamentsledamöter.


(Boonjong Wongtrairat)

Boonjong avvisade också rapporter om att de uteslöt stöd till kandidater från det upplösta PPP i kampen om premiärministerposten. Boonjong tillade att en kandidat till premiärministerposten måste ha acceptans i samhället. Detta för att undvika ytterligare oro i landet. Under tiden hävdade en annan medlem i fraktionen ”Vänner till Newin,” Chuwit Pitakpornpanlop (Chuwit Phithakphonphanlop) ชูวิทย์ พิทักษ์พรพัลลภ (12 november 1963-), att samtliga medlemmar i "Vänner till Newin" skulle gå över till Pheu Thai.


(Chuwit Pitakpornpanlop)

Chuwit Pitakpornpanlop sade sig stödja ett förslag om att en ny premiärminister skulle väljas från något mindre parti. Detta för att undvika det kaos som en premiärminister från det upplösta PPP skulle kunna utlösa. Bland de tidigare regeringsmedlemmarna från partiet Chart Thai fanns det på onsdagen de som börjat tala om att slå sig samman med Demokratiska partiet och partiets ledare Abhisit Vejjajiva nämndes nu som en möjlig premiärministerkandidat. 

Samma dag ledde Chart Thais ledare Banharn Silpa-archa en ceremoni som officiellt stängde partiet. Ett svart tygstycke placerades symboliskt över en skylt med partinamnet. Banharn tillhörde som tidigare nämnt de 109 som förbjudits verka politiskt de kommande fem åren. Han förklarade att han tänkte återvända till politiken igen och skulle i så fall att vara 81 år gammal vid sin återkomst.

Representanthusets talman Chai Chidchob föreslog torsdagen den 4 december att utnämnandet av en ny premiärminister skulle skjutas upp. Detta för att undvika ytterligare splittring i landet och ge nationen mer tid för försoning. Chai förnekade rapporter om att han var en av kandidaterna till premiärministerposten.

Under torsdagen meddelades det också att kungen var sjuk och inte kunde hålla sitt årliga födelsedagstal den 5 december. Detta gjorde många besvikna då man hade väntat med spänning på vad kungen skulle säga om den politiska krisen i landet. Kronprins Maha Vajiralongkorn meddelade beslutet om sin fars inställda tal i radio. Prinsessan Maha Chakri Sirindhorn talade också i radio och förklarade att kungen var "lättare" sjuk med halsproblem och dålig aptit. Redan söndagen den 7 december rapporterades det att kungen mådde bättre och den 9 december förklarades han mer eller mindre helt återställd.

Fredagen den 5 december nämndes Demokratiska partiets chefsrådgivare och före detta premiärministern Chuan Leekpai som premiärministerkandidat. Han sades ha fått stöd från tidigare parlamentsmedlemmar från PPP, som tänkte gå över till Demokratiska partiet. Chuan var emellertid tydlig med att säga att detta inte var möjligt. I Demokratiska partiet hade man nämligen som regel att ett erbjudande om en premiärministerpost alltid skulle gå till partiledaren. I detta fall Abhisit Vejjajiva.

Plötsligt påstods det att fraktionen "Vänner till Newin" tänkte gå med i det nya partiet Bhumjaithai, som bildats av Somsak Thepsuthin. Detta parti var som tidigare omtalat en fortsättning på det förbjudna partiet Matchimathipataya. Samtidigt föreslog några medlemmar från partiet Pheu Thai partiledaren för Pracharaj Sanoh Thienthong som premiärminister. Även partiledaren för Ruam Chart Pattana (Ruam Jai Thai Chart Pattanas nya namn 2008), Chettha Thanajaro (Chettha Thanacharo) เชษฐา ฐานะจาโร (23 augusti 1938-), nämndes som möjlig kandidat.


(Chettha Thanajaro)

Suthep Thaugsuban från Demokratiska partiet sade på fredagen att hans parti var redo att samtala med fraktionen "Vänner till Newin." Detta efter att Chuwit Pitakpornpanlop från "Vänner till Newin" hade sagt att parlamentsmedlemmarna i gruppen skulle motsätta sig en premiärministerkandidat från Pheu Thai. Detta på grund av rädsla för nya politiska oroligheter. Suthep sade; "Jag vet inte hur fraktionen "Vänner till Newin" tänker, men det är uppenbart att gruppen vill lösa den nationella krisen."

Pheu Thai förväntades hålla ett partimöte under söndagen för att organisera sig och välja ledare. Ryktet sade då att man skulle utse Yingluck Shinawatra till partiledare. Hon skulle därigenom fungera som garant för att upprätthålla Thaksins inflytande i partiet, men hon blev aldrig vald. På lördagen hade Demokratiska partiets ledare Abhisit Vejjajiva plötsligt seglat upp som litet av en favorit till premiärministerposten. Företrädare för Demokratiska partiet förklarade att man hade fått ihop en majoritet i representanthuset till stöd för honom.

Suthep Thaugsuban sades ha säkrat 243 röster för en regering ledd av Demokratiska partiet. Det handlade om 166 demokrater, 25 parlamentsmedlemmar från PPP-fraktionen "Vänner till Newin", 10 från en PPP-fraktion ledd av Sora-at Klinprathum, 10 från det gamla partiet Matchimathipataya, 23 från Puea Pandin (For the Motherland) och 9 från Ruam Chart Pattana. Pheu Thai i sin tur skulle bara ha säkrat 203 röster. Demokratiska partiet sade sig inte vilja byta ut nuvarande ministrar bland sina koalitionspartners om dessa var nöjda med sina regeringsposter. 


(Sora-at Klinprathum)

Liksom Newin-gruppen hade Puea Pandin och andra partier sagt sig vilja se ett slut på den politiska krisen. Pracharajs ledare Sanoh Thienthong sade dock att koalitionspartierna i den gamla PPP-regeringen varken skulle stödja några kandidater från gamla PPP eller från Demokratiska partiet. Sanoh avböjde att kommentera om han själv och Ruam Chart Pattanas ledare Chettha Thanajaro tillhörde premiärministerkandidaterna. 


Stavningsvarianter;

Mingkwan Sangsuwan; Mingkwan Saengsuwan.

Apiwan Wiriyachai; Apiwan Viriyachai, Apiwan Wirachai, Apiwon Wiriyachai. Född den 8 augusti enligt thailändska Wikipedia.

Somsak Kiatsuranont; Somsak Kiatsuranand, Somsak Kiatsuranond, Somsak Kiatsuranon.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-07-01, 14.37
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.