Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Hun Sen
Strider vid Preah Vihear (oktober 2008)

Fredagen den 3 oktober 2008 började thailändska och kambodjanska styrkor skjuta på varandra vid det omtvistade området nära Preah Vihear. Skärmytslingen varade i nästan tre minuter och två thailändska soldater och en kambodjansk soldat skadades.

Under lördagen träffades kommendanter från de båda ländernas militära styrkor efter att man beskyllt varandra för att ha startat gårdagens händelse. Det var den kambodjanske kommendanten Srey Dek เสรย์แด็ก och hans thailändske motsvarighet överste Chayan Huaysoongnern (Chaiyan Huaisungnoen) ชัยยันต์ ห้วยสูงเนิน som försökte normalisera situationen.


(Srey Dek och Chayan Huaysoongern)

Måndagen den 6 oktober skadades två thailändska soldater av landminor då de enligt kambodjanerna hade begett sig en kilometer in på kambodjanskt territorium.

Måndagen den 13 oktober utfärdade Kambodjas premiärminister Hun Sen ett ultimatum till Thailand att dra tillbaka sina trupper från det omtvistade området före klockan 12.00 tisdagen den 14 oktober. Hun Sen sade att thailändska trupper hade avancerat in i ett gränsområde kallat Veal Intry (Lan Inthri) ลานอินทรี nära Preah Vihear i ett försök på att ockupera kambodjansk mark nära templet.

Thailands premiärminister Somchai Wongsawat sade att han beordrat armén att sköta det hela utan våldsanvändning. ”Vi motsätter oss inte att omgruppera våra soldater för att undgå en konfrontation," sade Somchai till reportrar och han tillade att han inte kände till Hun Sens tidsfrist.

Tisdagen den 14 oktober 2008 rapporterade Bangkok Post att läget vid de omtvistade områdena vid den kambodjanska gränsen förvärrats. Kambodjas premiärminister Hun Sen hade nu sagt att Kambodja skulle skicka ytterligare trupper till gränsområdet och krävde på nytta att de thailändska styrkorna omedelbart måste dra sig tillbaka.

Hun Sen berättade att han varnat den thailändske utrikesministern Sompong Amornvivat (Somphong Amonwiwat) สมพงษ์ อมรวิวัฒน์ (3 juli 1941-) att det annars hotade att utvecklas till en storskalig väpnad konflikt mellan de båda länderna. Om tillbakadragandet inte är möjligt idag måste det ske imorgon, sade Hun Sen. Sompong hade återvänt hem till Thailand på måndagen efter att ha träffat sin kambodjanske kollega.


(Sompong Amornvivat)

De senaste kambodjanska kommentarerna överraskade Sompong, som menade att mötet inte hade varit något misslyckande och att de kambodjanska ledarna hade sagt att båda sidor var tvungna att vara tålmodiga för att lösa gränskonflikten. Sompong förklarade också att inga thailändska trupper skulle dras tillbaka innan förhandlingarna om gränsdragningen i området hade slutförts av en gemensam kommission.

Vidare samtal mellan den thailändska och kambodjanska militären skulle äga rum onsdagen den 15 oktober och tisdagen den 21 oktober skulle de båda ländernas försvarsministrar träffas, berättade Sompong. Men under onsdagen den 15 oktober öppnade kambodjanska och thailändska styrkor återigen eld mot varandra nära Preah Vihear. Striderna inträffade i samma område där två thailändska soldater och en kambodjansk soldat sårades den 3 oktober.

Den här gången dödades tre kambodjanska soldater och två kambodjanska och sju thailändska soldater skadades. Här varierar dock antalet döda och skadade i olika källor. En av de thailändska soldaterna blev så allvarligt skadad att han avled en vecka senare. Båda sidor beskyllde återigen varandra för att ha startat striderna.

Kambodjanerna hävdade att de tagit 10 thailändska soldater till fånga under striderna den 15 oktober, vilket förnekades från thailändsk sida. Nyhetsbyrån Reuters kunde emellertid publicera foton på thailändska soldater som hölls fångna av kambodjanerna.

Trots att kommendanterna på båda sidor försökte förhandla fram ett eldupphör uppmanade Thailand sina medborgare i Kambodja att lämna landet. I nordöst uppmanades den thailändska befolkningen i gränsområdet att vara beredda på att evakuera om läget skulle förvärras.

Premiärminister Somchai sade att han trodde på en lösning av gränskonflikten genom direkta samtal med premiärminister Hun Sen. Någon hjälp med internationell medling skulle inte vara nödvändig. Somchai betonade att Thailand, som en god granne, ville ha en fredlig lösning på gränstvisten. Somchai förklarade också att den interna politiska oron i Thailand inte skulle påverka samtalen negativt.

Samtalen mellan Thailand och Kambodja återupptogs snabbt efter onsdagens händelser och de båda länderna beslöt att genomföra gemensam patrullering för att undvika fler tragiska händelser som den på onsdagen.

Lördagen den 18 oktober dog en thailändsk soldat av en olycka med sitt eget vapen vid berget Phu Makhuea ภูมะเขือ.


(Phu Makhuea)


Stavningsvarianter;

Veal Intry; Eagle Field, Örnfältet.

Sompong Amornvivat; Sompong Amornwiwat.

Phu Makhuea; Pheu Makhua hill, Phu Makuea, Phu Ma Khua, Phu Makuea, Phum Trap (kambodjanska).

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.06
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.