Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Ögonblicksbild från den 7 oktober 2008
Oroligheterna i oktober 2008

Fredagen den 3 oktober 2008 greps Chaiwat Sinsuwong (Chaiyawat Sinsuwong) ไชยวัฒน์ สินสุวงศ์ (21 juli 1949-), som tillhörde PAD:s ledarskikt och söndagen den 5 oktober greps även PAD-ledaren Chamlong Srimuang. En annan källa säger att de greps den 4 oktober.


(Chaiwat Sinsuwong)

Som tidigare nämnt hade en domstol beslutat att nio av PAD:s ledare skulle gripas redan den 27 augusti, men det var först nu som polisen började verkställa ordern. Formellt anklagades ledarna för uppvigling och för att ha planerat att störta den demokratiskt valda regimen. Den maximala straffsatsen för dessa brott, som kunde jämställas med förräderi, var dödsstraff. Se även den tidigare artikeln "PAD ockuperar Government House (26 augusti 2008)."

Vid Government House sade Sondhi; ”Jag varnar er, regeringen och polisen, att ni häller bensin på elden. Om ni arresterar mig kommer tusentals människor att slita er i stycken." Tidigt på morgonen tisdagen den 7 oktober förvärrades läget i Bangkok. Polisen genomförde då en överraskande attack där man använde tårgas mot PAD-demonstranterna vid parlamentsbyggnaden.

Obeväpnade poliser med sköldar och ansiktsmasker tog sig därefter igenom och avlägsnade de stålstaket med taggtråd som demonstranterna satt upp som barrikader. Demonstranterna tvingades retirera och många skadades i tumultet. Det talades om 116 skadade varav 21 allvarligt. Det var premiärministern och tillika försvarsministern Somchai Wongsawat som beordrade polisen att öppna vägen in till parlamentet. Han hade kallat till ett möte sent på måndagsnatten, efter att PAD hade omringat parlamentet med mänskliga sköldar.

Regeringen var i allra högsta grad angelägen att få lägga fram sin regeringsförklaring och PAD lika angelägen att hindra den från detta. Författningen säger nämligen att en ny regering måste lägga fram en regeringsförklaring inom 15 dagar efter att den nya regeringen svurits in.

Efter polisens aktion kunde regeringen och parlamentsledamöterna ta sig in i parlamentet. Somchai lyckades sedan skynda igenom sin regeringsförklaring. Under tiden lyckades anhängare till PAD återigen ta sig fram och omringa parlamentet. De lyckades blockera alla ingångar och utgångar till parlamentsområdet och stänga av tillförseln av vatten och elektricitet till området. Det kan ha handlat om cirka 5 000 demonstranter som stängde inne 320 parlamentsledamöter.

Premiärminister Somchai och hans livvakter lyckades senare ta sig ut från parlamentet. De lyckades med hjälp av stegar klättra över ett staket eller mur till det angränsande gamla palatset, och nuvarande museet, Vimanmek. Härifrån fick Somchai helikoptertransport till de kungliga väpnade styrkornas högkvarter (kong banchakan kong thap thai) กองบัญชาการกองทัพไทย. Flera andra medlemmar av PPP tvingades dock vända då de stoppades och motades tillbaka av säkerhetsvakter från museet. Under tiden stod polisen passiv, vilket de tydligen fått order om.

Representanthusets talman Chai Chidchob (Chai Chitchop) ชัย ชิดชอบ (5 april 1928-24 januari 2020) förklarade att den planerade politiska debatten på onsdagen ställdes in eftersom oppositionspartiet Demokratiska partiet, med sin ledare Abhisit Vejjajiva i spetsen, ännu en gång bojkottade arbetet i parlamentet. Som anledning till bojkotten angavs att regeringen hade använt våld för att öppna mötet på tisdagen.


(Chai Chidchob)

På tisdagskvällen den 7 oktober tvingades polisen till ytterligare en större aktion för att befria mer än 300 personer som fortfarande var instängda i parlamentsbyggnaden. Polisen använde återigen tårgas och rökridåer för att dölja den dramatiska räddningsaktionen. I samband med fritagningen påstås polisen ha blivit utsatt för beskjutning.

Två personer miste livet denna dag medan närmare 500 personer skadades. Bland de skadade fanns demonstranter som mist kroppsdelar. Det fanns också skottskadade, eller på annat sätt skadade poliser. Som en konsekvens av det inträffade valde biträdande premiärminister Chavalit Yongchaiyudh att avgå. General Chavalit sägs ha varit den som beordrade aktionen.

I sin avskedsansökan förklarade Chavalit att han var "delvis ansvarig" för det som inträffat, men syftet hade varit att skapa fred i det thailändska samhället. Han påstod sig ha betonat för polisen hur viktigt det var att uppdraget skulle ske utan att någon skadades, men polisen hade misslyckats med att följa hans instruktioner.

Från de väpnade styrkornas högkvarter meddelade Somchai att han inte tänkte följa PAD:s krav att han skulle avgå eller upplösa parlamentet. 

Onsdagen den 8 oktober oroades PAD av att soldater skickats ut till viktiga platser i huvudstaden, efter en begäran från polisen. En talesman för de väpnade styrkorna, överste Sansern Kaewkamnerd (Sansoen Kaeokamnoet) สรรเสริญ แก้วกำเนิด (14 augusti 1963-), sade att sex kompanier från armén och två från vardera flottan och flygvapnet deltog i detta uppdrag. 


(Sansern Kaewkamnerd)

Ytterligare omkring 30 kompanier stod beredda att rycka in om det behövdes. Han förklarade också att armén var bekymrad över det som hade hänt och menade att obeväpnade demonstranter inte förtjänade att skadas. Samtidigt betonade överbefälhavaren general Anupong Paochinda att armén skulle hålla sig strikt neutral och inte blanda sig i konflikten.

Torsdagen den 9 oktober släpptes PAD-ledarna Chamlong och Chaiwat mot borgen och de återvände till sina demonstrerande vänner. Åtalet mot dem har nu mildrats och de var inte längre åtalade för förräderi. Sondhi och de andra eftersökta ledarna har sagt att de var beredda att inställa sig i domstolen eftersom de allvarligaste åtalspunkterna lagts ned. De två åtalspunkterna som kvarstod mot de nio ledarna var att de orsakat störningar av den allmänna ordningen och att de genomfört olagliga möten. Straffsatsen för dessa två brott var upp till sju respektive tre års fängelse, istället för ett i teorin möjligt dödsstraff för förräderi.  

Anupong hamnade nu under press för att militären skulle agera mer kraftfullt för att få slut på konflikten. Det spända läget oroade också kungens personlige rådgivare Prem Tinsulanonda, som hade ett två timmar långt möte med Anupong under onsdagen. Anupong försäkrade återigen att armén stod neutral, men tillade också att det var arméns plikt att se till att thailändare inte dödade varandra. Under onsdagsnatten gjorde PAD ett ilsket uttalande om att Anupong tagit parti för regeringen och att överbefälhavaren hade förrått folket. 

Samtidigt hade PAD-ledaren Pipob Thongchai (Phiphop Thongchai) พิภพ ธงไชย (10 juli 1945-) sagt att man inte tänkte återgå till tisdagens taktik och ockupera fler regeringskontor och att PAD inte önskade fler sammandrabbningar med polisen. Den närmaste tiden skulle PAD bara fortsätta sina protester vid Government House och på gatorna i området. PAD hoppades kunna bli av med regimen på laglig väg genom alla de åtal som väckts mot den. Man hoppades också på att regeringspartiet PPP skulle tvingas till upplösning. 


(Pipob Thongchai)

Under onsdagen berättade Sondhi Limthongkul för reportrar att han skulle använda egna ekonomiska medel för att väcka åtal mot premiärminister Somchai, vice polischefen Jongrak Juthanont (Chongrak Chuthanon) จงรัก จุฑานนท์ (6 april 1950-) och polischefen Suchart Muenkaew (Suchat Muenkaeo) สุชาติ เหมือนแก้ว (4 januari 1951-), för att de beordrat bruk av våld mot demonstranterna den 7 oktober. 


(Jongrak Juthanont)


(Suchart Muenkaew)

Den här regeringen är kriminell och vi kommer inte att förhandla med dem, sade Somsak Kosaisuuk (Somsak Kosaisuk) สมศักดิ์ โกศัยสุข (2 juni 1945-) som var ännu en av PAD:s högsta ledare. Fredagen den 10 oktober anmälde sig de resterande sju av PAD:s högsta ledare till polisen och efter två timmar och 100 000 baht i borgen släpptes de igen. 


(Somsak Kosaisuuk)

De sju var Sondhi Limthongkul, Pipob Thongchai, Somsak Kosaisuuk, Suriyasai Katasila สุริยะใส กตะศิลา (27 juni 1972-), Therdphum Chaidee (Thoetphum Chaidi) เทิดภูมิ ใจดี (10 april 1944-), Amorn Amornratananont (Amon Amonrattananon) อมร อมรรัตนานนท์ (9 maj 1959-) och Somkiat Pongpaiboon (Somkiat Phongphaibun) สมเกียรติ พงษ์ไพบูลย์ (12 januari 1950-).


(Suriyasai Katasila)


(Therdphum Chaidee)


(Amorn Amornrattananont)


(Somkiat Pongpaiboon)

I en exklusiv intervju med Chavalit Yongchaiyudh i Bangkok Post torsdagen den 9 oktober förklarade han överraskande att en militärkupp var det enda sättet att bryta det politiska dödläget. En upplösning av parlamentet räckte inte. Efter en militärkupp skulle Anupong omedelbart installera en tillfällig övergångsregering, med representanter från alla partier, för att reda ut den politiska oron. Chavalit bad att man skulle säga till Anupong att han inte behövde vara rädd för att genomföra en kupp. Efter kuppen kunde Anupong helt enkelt dra sig tillbaka och lämna över makten till folket.

Drottning Sirikit, dottern prinsessan Chulabhorn, general Anupong och medlemmar från Demokratiska partiet, inklusive partiledaren Abhisit Vejjajiva, deltog sedan vid kremeringen av den kvinnliga demonstrant som dött den 7 oktober. De kungliga hälsades välkomna av de regeringsfientliga demonstranterna som naturligtvis tolkade den kungliga närvaron som ett stöd för deras sak. Kremeringsceremonin genomfördes den 13 oktober i Wat Sriprawat (Wat Siprawat) วัดศรีประวัติ i distriktet Bang Kruai บางกรวย i provinsen Nonthaburi.


(Drottning Sirikit och prinsessan Chulabhorn vid kistan)

Kungahuset hade också donerat pengar till sjukhus där offer från den 7 oktober vårdats. Pappan till den 28-åriga dödade universitetsstudenten Angkhana Radappanyawut อังคณา ระดับปัญญาวุฒิ (6 juli 1980-7 oktober 2008) sade; "Hennes majestät sade att min dotter var en bra kvinna då hon hade kämpat för nationen och bevarat monarkin." 

Torsdagen den 16 oktober intervjuades överbefälhavaren Anupong Paochinda i TV. Han kom inte ensam utan hade sällskap av general Songkitti Jaggabatara (Songkitti Chakkabat) ทรงกิตติ จักกาบาตร (22 december 1950-), flottans chef amiral Kamthorn Phumhiran (Kamthon Phumhiran) กำธร พุ่มหิรัญ (22 juni 1951-), flygvapnets chef general Itthaporn Subhawong (Itthiphon Suphawong) อิทธพร ศุภวงศ์ (6 januari 1952-) och polischefen general Patcharawat Wongsuwan (Phatcharawat Wongsuwan) พัชรวาท วงษ์สุวรรณ (22 mars 1949-).


(Songkitti Jaggabatara)


(Kamthorn Phumhiran)


(Itthaporn Supawong)


(Patcharawat Wongsuwan)

För första gången sade general Anupong att premiärminister Somchai måste ta på sig ansvaret för händelserna den 7 oktober och avgå, och denna händelse fick beteckningen en tyst kupp (patiwat ngiap) ปฏิวัติเงียบ i media. Anupong fortsatte dock att säga att en kupp inte skulle lösa den politiska krisen och att de väpnade styrkornas ledare och folket inte skulle bli hjälpta av en sådan. Han försvarade arméns roll den 7 oktober genom att säga att armén inte hade varit medveten om regeringens order att skingra demonstranterna med våld. Han förklarade också att han hade satt sig emot aktionen om han hade kunnat.

Somchai själv poängterade hårdnackat om och om igen att han inte tänkte avgå och att han skulle vara värd för ett regionalt toppmöte i december. Flera politiska analytiker menade dock att Somchai inte skulle kunna vara kvar på sin post så länge till. En statsvetare från Ramkhamhaenguniversitetet sade så här; "Generalerna vet att ännu en statskupp skulle isolera Thailand från omvärlden så därför framträdde de i TV för att öka trycket på regeringen."

Torsdagen den 16 oktober kom ett besked om att Thaksin Shinawatras frysta tillgångar på 76 miljarder baht numera konfiskerats av staten. Under tre dagar var landets största tidningar tvungna att publicera detta beslut så att personer med eventuella krav på pengarna kunde göra anspråk på sin del. Thaksin och eventuella personer med anspråk kallades till förhör den 25 december och Thaksin kunde överklaga beslutet om konfiskation inom 30 dagar. 

Fredagen den 17 oktober genomfördes nya demonstrationer mot regeringen där polisen höll sig i bakgrunden. Omkring 5 000 demonstranterna bar plakat med premiärminister Somchais porträtt där bilden var överskriven med ordet "mördare" och plakat med polisens talesman Surapol Tuantong (Suraphon Thuanthong) สุรพล ทวนทอง med texten "mördarens talesman."

Dessutom bar demonstranterna på bilder som visade skadade och blodiga demonstranter från den 7 oktober. PAD-ledaren Somsak Kosaisuuk talade från en provisorisk scen där han sade; "Regeringen anser att folket är dess fiende och använde polisen för att döda folk."


(Surapol Tuantong)

På fredagen talade premiärminister Somchai till nationen på TV. Han förklarade att regeringen inte kunde överge sitt arbete och sitt ansvar och visade vad regimen skulle arbeta med de kommande två månaderna. Detta för att rättfärdiga att han tänkte stanna kvar på sin post trots militärens rekommendationer.

Det visade sig emellertid att det fanns allvarliga sprickor i koalitionsregeringen då partiet Chart Thais vice partiledare Somsak Prissanananthakul (Somsak Pritsanananthakun) สมศักดิ์ ปริศนานันทกุล (27 april 1951-) stödde Anupongs krav att Somchai skulle ta sitt ansvar för händelserna den 7 oktober.  


(Somsak Prissananantakul)

Även ledaren för partiet Matchimathipataya (Neutral Democratic Party), Anongwan Thepsuthin อนงค์วรรณ เทพสุทิน (21 september 1958-), sade att hennes parti var villigt att dra sig ur regeringssamarbetet om alla koalitionspartier kom överens om detta. Hon bad också Somchai att lyssna på Anupong.


(Anongwan Thepsuthin)


Stavningsvarianter;

Chaiwat Sinsuwong; Chaiwat Sinsuwongse.

De kungliga väpnade styrkornas högkvarter; Royal Thai Armed Forces headquarters.

Sansern Kaewkamnerd; Sunsern Kaewkumnerd, Sansern Kaewkumnerd, Sansern Kaeowkamnerd.

Pipob Thongchai; Phiphop Thongchai, Pibhip Dhonghai, Pibhob Dhongchai, Pibhop Dhongchai, Pibhop Thongchai, Piphob Thongchai, Phipob Thongchai, Piphop Dhongchai, Pipop Thongchai, Pipop Tongchai.

Jongrak Juthanont; Jongrak Juthanond, Jongrak Chuthanont.

Suchart Muenkaew; Suchart Muankaew.

Somsak Kosaisuuk; Somsak Kosaisook.

Suriyasai Katasila; Siriyasai Takasila.

Therdphum Chaidee; Therdpoom Jaidee, Terdphoom Jaidee, Therdphum Jaidee.

Amorn Amornratananont; Amorn Amonrattananond, Amorn Amornratananon.

Somkiat Pongpaiboon; Somkeit Pongpaibul, Somkiart Pongpaibul, Somkiat Pongpaibul.

Bang Kruai; Amphoe Bang Kruai อำเภอบางกรวย.

Songkitti Jaggabatara; Songkitti Jakkabatr.

Kamthorn Phumhiran; Kamthorn Poomhirun.

Itthaporn Subhawong; Itthaporn Subbawong, Itthaporn Supawong, Itthiporn Supawong, อิทธิพร ศุภวงศ.

Patcharawat Wongsuwan; Patcharawat Wongsuban, Patcharawat Wongsuwon.

Surapol Tuantong; Surapol Thuanthong.

Somsak Prissanananthakul; Somsak Prisanananthakul, Somsak Prisananathakul, Somsak Prisnananthakul, Somsak Prissananantakul.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 10.06
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.