Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
Lördagen den 1 november 2008
Thaksin talar till det thailändska folket (1 november 2008)

Lördagen den 1 november 2008 höll UDD ett möte till stöd för regeringen på Rajamangkala nationalstadion (Sanam Ratchamangkhala Kila Sathan) สนามราชมังคลากีฬาสถาน. Uppskattningsvis fanns omkring 60 000 av Thaksins supportrar på plats. Omkring klockan 20.50 thailändsk tid ringde Thaksin in till mötet och samtalet togs emot av PAD-ledaren Veera Musikapong. Rajamangkala National Stadium ligger i Bangkokdistriktet Bang Kapi บางกะปิ i khwaeng (underdistriktet) Hua Mak หัวหมาก.

Thaksin inledde med att säga; "God kväll alla medborgare som älskar demokrati. Känner ni igen min röst? Jag saknar er." Sedan förklarade han att han inte kunde återvända hem på grund av sin fängelsedom och att han kanske måste hålla sig borta från sitt hemland i tio år. (Detta beroende på preskriptionstiden.) Thaksin sade också att han varit den premiärminister som fått flest röster i Thailands historia. Han berättade också att han hade utsatts för mordkomplotter och upprepade att hans folkligt populära regim hade störtats genom en kupp.

Därefter berättade han om hur hans familj påverkats och att till och med hans sekreterare hade drabbats av märkliga anklagelser. Thaksin sade också att flera länder erbjudit honom att bli hedersmedborgare och att han var mycket ledsen över att han inte kunde återvända till Thailand. "Inget kan få mig att återvända förutom kunglig vänlighet eller med folkets makt," sade han. Thaksin berättade att han skulle syssla med affärer utomlands en tid och verka som rådgivare för fattiga länder. Telefonsamtalet varade i cirka 10 minuter. Efteråt förekom det anklagelser om att många fått betalt för att komma till mötet. 

Efter Thaksins samtal till sina anhängare sade armékommendanten generallöjtnant Kanit Sapitak (Khanit Saphithak) คณิต สาพิทักษ์ (19 september 1952-) att omkring tio kompanier soldater hade placerats ut i Bangkokområdet för att övervaka säkerheten och förhindra konfrontationer mellan regeringsanhängare och regeringsmotståndare.


(Kanit Sapitak)

Under söndagen spekulerades det i vad Thaksin menade då han sade att "kunglig vänlighet" kunde få honom att återvända till Thailand. I en kommentar till spekulationerna berättade Thaksins sekreterare och talesman Pongthep Thepkanjana att det inte fanns några planer om att ansöka om kunglig nåd (Phra Ratchathan Aphaithot) พระราชทานอภัยโทษ. Pongthep ville dock inte svara på några frågor om var Thaksin befann sig eller om han kunde resa utomlands på sitt diplomatpass. Senare har det bekräftats att Thaksins telefonsamtal kom från Hongkong.

Tisdagen den 4 november rapporterade Bangkok Post att Bolivias (Prathet Boliwia) ประเทศโบลิเวีย president Evo Morales เอโบ โมราเลส (26 oktober 1959-) övervägde att ge Thaksin en hög orden (Order of the Liberator). Detta för Thaksins hjälp till den fattiga delen av Thailands befolkning och Thaksins sätt att handskas med den internationella valutafonden (IMF). President Morales väntades också be Thaksin om att bli hans rådgivare för att lösa Bolivias ekonomiska problem.


(Evo Morales)

Utmärkelsen har fått sitt namn efter frihetskämpen Simón Bolívar ซีมอง โบลีวาร์ (24 juli 1783-17 december 1830) som befriade många sydamerikanska länder från spansk överhöghet.


(Simon Bolivar)


Stavningsvarianter;

Rajamangkala nationalstadion; Rajamangkala National Stadium, Rajamangala Stadium.

Kanit Sapitak; Khanit Sapitak, Kanit Saphithak, Kanit Sapitak.

Simón Bolívar; Simon Bolivar.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 12.27
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.