Nutid - Thaksin Shinawatra och hans efterträdare
Highslide JS
På väg till rättegången
Rättegången mot Potjaman Shinawatra (31 juli 2008)

Torsdagen den 31 juli 2008 dömdes Thaksins hustru Potjaman Shinawatra till tre års fängelse för skattebrott. Även Potjamans styvbror Banpot Damapong (Bannaphot Damaphong) บรรณพจน์ ดามาพงศ์ och Potjamans personliga sekreterare Kanjanapha Honghern (Kanchanapha Honghoen) กาญจนาภา หงษ์เหิน fälldes för att i maskopi med varandra ha undanhållit 546 miljoner baht i skatt i samband med aktieaffärer i Thaksins gamla telekomimperium.

Domstolen fann dem också skyldiga till att ha vittnat falskt och för att ha lagt fram falska bevis angående aktietransaktionerna och de dömdes även för bedrägeri. Banpot dömdes liksom sin styvsyster till tre års fängelse medan Kanjanapha klarade sig undan med två års fängelse. Alla tre släpptes dock fria mot borgen. De sade inget om att de skulle överklaga, men deras advokater sade att de tänkte driva fallet ända upp till Högsta domstolen om det var nödvändigt.


(Banpot Damapong)


(Kanjanapha Honghern)

Hela Thailand kunde följa det direktsända domstolsutslaget på TV. Domaren kunde inte låta bli att påpeka att Potjaman borde ha agerat som ett föredöme för andra med tanke på att hon varit hustru till landets premiärminister. Potjaman satt själv med huvudet högt när domen lästes upp. En av hennes döttrar skakade på huvudet och Thaksin själv såg mycket nedslagen ut.

Trots att domen var väntad såg man tydligt att det var ett slag mot familjen och Thaksins förhoppningar om att rentvå sig och sin familj. För Thaksin själv, hans hustru och två av barnen väntade fler rättegångar. Rättegången bevakades för säkerhets skull av drygt 300 poliser och säkerhetsvakter då man fruktade demonstrationer från både Thaksins anhängare och från oppositionen, men det hela blev en lugn tillställning.

Demonstrationerna mot den Thaksintrogna regeringen fortsatte under tiden. Samaks regering tvingades till allt fler krismöten för att ersätta de ministrar som åtalats i mål kopplade till Thaksin och som därmed inte kunde sitta kvar på sina ministerposter.

Det skulle dock visa sig tre år senare att appellationsdomstolen frikände Potjaman för skattebrott. Onsdagen den 24 augusti 2011 upphävdes därmed den tre år gamla domen på tre års fängelse. Förutom Potjaman frikändes också Potjamans sekreterare Kanjanapha Honghern. Domen om skattebrott mot Potjamans halvbror Banpot Damapong kvarstod dock. Hans straff reducerades emellertid till en tvåårig villkorlig dom och 100 000 baht i böter. Den 26 september 2011 meddelade åklagarämbetet att man inte tänkte överklaga appellationsdomstolens dom.


Stavningsvarianter;

Banpot Damapong; Bannaphot Damapong, Bhanapot Damapong, Bannapot Damapong.

Kanjanapha Honghern; Kanjana Honghern, Kanjanapa Honghern.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-06-30, 08.59
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.