Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Representanthuset
Representanthuset kan upplösas i mitten av året

Den omarbetade författningen förväntades godkännas av parlamentet i februari och därför kunde representanthuset upplösas i maj eller juni sade biträdande premiärminister Suthep Thaugsuban söndagen den 2 januari 2011. "Vi kan inte upplösa representanthuset omedelbart efter att författningsändringarna godkänts, då en del lagar också måste ändras. Därför är det troligt att representanthuset upplöses antingen i maj eller juni, beroende på premiärministerns beslut," sade Suthep.

Han förväntade sig ett förbättrat politiskt klimat under 2011 då alla politiska partier var i färd med att förbereda sig för de kommande allmänna valen. Suthep sade också att han helst såg att representanthuset upplöstes efter att budgeten för 2012 blivit godkänd i parlamentet.

Fredagen den 18 februari berättade Korbsak Sabhavasu, som var ordförande för Demokratiska partiets valkampanjskommitté, att premiärminister Abhisit förberedde att upplösa representanthuset innan juni månad. Korbsak berättade att han själv skulle fortsätta att arbeta för partiet, men han skulle inte ställa upp i det kommande valet. Han ville vila efter att ha varit parlamentsmedlem i över 20 år. Suthep Thaugsuban hade under torsdagen också upprepat att premiärminister Abhisit helt säkert skulle upplösa representanthuset innan juni för att tillåta tidiga allmänna val.

Torsdagen den 24 februari förklarade valkommissionären Sodsri Sattayatham att valkommissionen var fullt förberedd på att hålla allmänna val närhelst premiärministern upplöser representanthuset.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 17.49
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.