Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
De försvunna vapnen
De försvunna armévapnen (4 mars 2011)

Ett stort antal vapen rapporterades under torsdagsnatten den 3 mars 2011 saknade från armélägret Thanarat i distriktet Pranburi i provinsen Prachuap Khiri Khan. Detta hade kommendanten och överstelöjtnanten Manorot Suthisamdaeng มโนรถ สุทธิสำแดง (3 december 1972-) upptäckt och därefter beordrat kapten Apiwat Saengsoong (Aphiwat Saengsung) อภิวัฒน์ แสงสูง att kontakta polisen i Pranburi.

Kapten Apiwat berättade att det saknades sammanlagt 117 M16-gevär, 10 stycken 11 mm pistoler, 10 granatgevär, 5 granatkastare av typen M79, 4 stycken M60 ปืนกลเอ็ม 60 lätta maskingevär, 1 styck 60 mm granatkastare, 4 stycken M249 lätta maskingevär och en stor mängd blandad ammunition. Överbefälhavaren Prayut Chan-o-cha informerades om de försvunna vapnen fredagen den 4 mars och beordrade omedelbart bildandet av en undersökningskommitté.

På fredagsmorgonen genomförde överstelöjtnant Manorot, tillsammans med militärpolis, en husrannsakan hos en fanjunkare som misstänktes för inblandning i stölden. Man hittade också en del av de saknade vapnen hos honom, men han hade hunnit fly innan man var på plats. Vapnen beslagtogs och togs med tillbaka till vapenförrådet där fler av de saknade vapnen nu plötsligt hade satts tillbaka på sina platser!

En källa berättade att fanjunkaren som lyckats fly sedan lång tid tillbaka var misstänkt för illegal vapenhandel. Men till vem eller vilka visste man inte. Det kunde handla om försäljning till karenfolket vid gränsen till Burma, till rödskjortorna, till utländska grupper eller till rebellerna i södra Thailand.

En källa påstod att arméledningen hade bett överstelöjtnant Manorot att dra tillbaka anmälan och berätta för polisen att det handlade om ett missförstånd. Detta trots att alla vapen ännu inte hade återfunnits, påstod samma källa.

En armékälla berättade att överstelöjtnant Manorot hade börjat sin tjänst som kommendant för 1:a infanteribataljonen i mitten av januari. Han hade ersatt överstelöjtnant Supachai Yokanit (Suphachai Yokhanit) ศุภชัย โยคนิตย์, som varit bataljonskommendant sedan 2009. Supachai var nu kommendant för 2:a infanteribataljonen (Kong Phon Thi 2 Raksa Phra Ong) กองพลที่ 2 รักษาพระองค์ (Queens Gard). Även Supachai skulle undersökas av den kommitté som tillsatts av överbefälhavaren, sade källan. Det var nämligen inte känt när vapnen hade försvunnit.

Överstelöjtnant Manorot var en tidigare medarbetare till general Boonrod Somthat. Boonrod hade som tidigare nämnt också varit försvarsminister i Surayud Chulanonts tidigare regering.

Prayut uttalade sig måndagen den 7 mars och berättade att fler av de saknade vapnen från armélägret Thanarat hade återfunnits och att sökandet efter fler pågick "vid en gräns." General Prayut sade också att man arresterat misstänkta i förbindelse med vapenstölden, men han ville inte gå in på några detaljer. Problemet involverade bara "vissa problempersoner" och armén ville behandla det som ett "internt ärende," sade han. Prayut sade också att säkerheten i lägret hade skärpts.

Tisdagen den 22 mars sade Prayut att "fler än" 20 av de försvunna vapnen nu hade påträffats utan att berätta några närmare detaljer. Vapnen hade enligt rapporter stulits i små kvantiteter över tid för att undgå upptäckt. Detta hade man lyckats med genom att förfalska bokföringen av vapnen.

En del av de stulna vapnen befann sig i ett grannland och inga av vapnen hade använts i Bangkok, sade Prayut. Han bekräftade ännu en gång att ett antal militärer hade arresterats i förbindelse med stölden. Det handlade om en fanjunkare (se ovan) och personal vid vapenförrådet. De riskerade nu både disciplinära och rättsliga åtgärder, tillade han.


Stavningsvarianter;

2:a infanteridivisionen; Drottningens livgarde, กองพลทหารราบที่ 2 รักษาพระองค์.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 18.07
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.