Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Thanthawut Taweewarodomkul hos polisen
Thanthawut Taweewarodomkul döms för majestätsbrott (15 mars 2011)

Den 1 april 2010 hade en man vid namn Thanthawut Taweewarodomkul (Thanthawut Thawiwarodomkun) ธันย์ฐวุฒิ ทวีวโรดมกุล arresterats misstänkt för majestätsbrott. Han hade nekats ett frisläppande mot borgen. Myndigheterna hade spårat en IP-adress till Thanthawut, som var kopplad till webbsidan www.norporchorusa.com. På denna UDD-sida hade det under perioden 13-15 mars 2010 publicerats tre artiklar som ansågs förolämpande mot monarkin.

En annan källa talar om att han var inblandad i ett videoprogram kallat Thailand’s Way Out (Thang Ok Prathet Thai) ทางออกประเทศไทย på den ovan nämnda webbsidan. Programmet hade också visats på en av rödskjortornas TV-kanaler.

I den efterföljande rättegången menade domstolen att Thanthawut i egenskap av administratör varit ansvarig för sidan. Thanthawut hade förgäves förnekat anklagelserna och hävdat att han bara var sidans webbdesigner och att han själv inte hade skrivit några inlägg på sidan. Tisdagen den 15 mars 2011 dömde brottmålsdomstolen Thanthawut till 13 års fängelse för majestätsbrott och brott mot databrottslagen. Han fick 10 år för majestätsbrott och 3 år för brott mot databrottslagen.

2012 hade Thanthawut ansökt om kunglig nåd och fredagen den 5 juli 2013 blev det känt att han släppts på fri fot från Bangkokhäktet efter att ha blivit benådad. "Jag var där [i fängelset] i tre år, tre månader och fem dagar. Jag är litet förvirrad av världen på utsidan efter att ha vant mig vid fängelsemurarna," berättade den 41-årige Thanthawut för AFP i en telefonintervju. Aktivister som arbetade för att politiska fångar skall friges höll en reception vid Bangkokhäktet under fredagen för att fira frisläppandet.


Stavningsvarianter;

Thanthawut Taweewarodomkul; Tanthawut Taweewarodomkul, Thantawut Thaweevarodomkul, Thantawut Taweewarodomkul, Thanthawut Thaweewarodom.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-14, 10.24
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.