Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Kasit Piromya
Åtalet mot utrikesminister Kasit Piromya (juli 2009)

Utrikesminister Kasit Piromya hade informerats av polisen att han och 25 PAD-ledare var anklagade för brott i förbindelse med ockupationen av flygplatsen Suvarnabhumi i slutet av 2008. Kasit kallades till förhör torsdagen den 16 juli 2009. Det handlade om sju olika anklagelser, inklusive terrorism. Om man befanns skyldig till terrorism kunde detta resultera i dödsstraff. Det skall tilläggas att ytterligare 27 personer stod anklagade för brott i förbindelse med ockupationen av flygplatsen Don Mueang.

Kasits assistent, Panit Wikitset, sade söndagen den 5 juli att Kasit talat med Abhisit om ärendet, men Abhisit hade tills vidare bett Kasit att fortsätta sitt arbete. Pheu Thais talesman Prompong Nopparit uppmanade på söndagen Kasit att avgå då han menade att han inte längre var lämplig som utrikesminister. Kasit, som befann sig i Qatar (Prathet Kata) ประเทศกาตาร์, förklarade dock att han tänkte stanna kvar på sin post. Måndagen den 6 juli återvände han till Thailand, men han gav inga intervjuer.

Onsdagen den 8 juli presenterades en opinionsundersökning där 60.6 procent tyckte att Kasit borde avgå, medan 39.4 procent tyckte att han skulle sitta kvar. Även den demokratiske parlamentsledamoten Kiattikorn Parkpiansilp (Kiattikon Phakphiansin) เกียรติกร พากเพียรศิลป์ (13 november 1963-) menade på onsdagen att Kasit skulle avgå. Om han inte avgick frivilligt borde Abhisit avskeda honom.

Samma dag trappades säkerheten upp framför utrikesministeriet efter att UDD-ledarna Jaran Ditapichai och Somyot Prueksakasemsuk låtit meddela att de tänkte demonstrera där och kräva Kasits avgång. Demonstrationen förlöpte dock lugnt. 

Måndagen den 13 juli förnekade biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban bestämt uppgifterna i en rapport om att han gaddat ihop sig med militären för att få bort Kasit. Denna uppgift verkade litet motsägelsefull då Suthep så sent som den 9 juli givit Kasit sitt stöd i hans ställningstagande att stanna kvar på sin post.

Rapporten sade att Suthep hade inviterat försvarsminister Prawit Wongsuwan, överbefälhavare Anupong Paochinda och general Prayut Chan-o-cha till sitt tidigare födelsedagsparty på Koh Samui (Ko Samui) เกาะสมุย. Det påstods att de då skulle ha diskuterat hur man kunde sätta press på Kasit så att han avgick. Enligt rapporten skulle Prawit, Anupong och Prayut ha varit missnöjda med Kasit, då de menade att han förvärrat situationen vid det omtvistade templet Preah Vihear.

Suthep menade att rapporten bara var ämnad att skapa konflikt. Militären hade aldrig direkt eller indirekt blandat sig i regeringens arbete. Suthep sade också att det var tråkigt att senatorn Khamnoon Sithisamarn trodde att regeringen ville bli av med Kasit. Demokratiska partiet hade aldrig arbetat med eller stött PAD, påstod Suthep. Försvarsminister Prawit förnekade också upprört att militären skulle satt press på Kasit att avgå, eller ha blandat sig i politiken. 

Pheu Thai fortsatte på måndagen med att kräva Kasits avgång. Pheu Thais talesman Prompong Nopparit lämnade över ett brev till premiärminister Abhisit med detta krav. 

Tisdagen den 14 juli vädjade Kasit Piromya till polisen att de skulle se över och dra tillbaka anklagelserna mot honom. Dessutom ville han att en kommitté skulle granska ärendets utredare och att utredningen tillfälligt skulle stoppas. Denna begäran lämnades till polischefen Patcharawat Wongsuwan av Kasits advokat. Kasits advokat berättade att Kasit redan besökt polisen och tagit del av anklagelserna som riktats mot honom. Kasit hade nekat till anklagelserna och menade att de var grundlösa och överdrivna. Han hade därefter bett om 30 dagar för att skaffa fram ytterligare bevis och vittnesmål för sin sak.  

Enligt advokaten var Kasits regeringskritiska tal på PAD:s scen den 30 november 2008 helt i enighet med författningen. Terroristanklagelserna var orimliga då Kasit inte hade skadat flygplatsen på något sätt. Dessutom var PAD:s protest inte i strid med några undantagslagar. Kasit skulle fortsätta att sköta sina plikter som utrikesminister fram till ett eventuellt åtal om terrorism riktades mot honom. 

Enligt chefen för utredningen, polischefen generallöjtnant Wuthi Puawes (Wuthi Phuawet) วุฒิ พัวเวส, hade polisen tillräckliga bevis och vittnen för att kunna underbygga sina anklagelser mot Kasit. 


(Wuthi Puawes)


Stavningsvarianter;

Kiattikorn Parkpiansilp; เกียรติกร ภาคเพียรศิลป์.

Wuthi Puawes; Wuth Puawes, Wut Puawes.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-01, 17.28
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.