Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Chavalit Yongchaiyudh
Chavalit Yongchaiyudh blir medlem i Pheu Thai (2 oktober 2009)

På morgonen fredag den 2 oktober 2009 begav sig Chavalit Yongchaiyudh och några andra pensionerade armégeneraler samt tidigare medlemmar från New Aspiration Party till oppositionspartiet Pheu Thais högkvarter. Detta för att ansöka om medlemskap i detta parti. En partimedlem sade att Chavalit hälsades välkommen av partiledaren Yongyuth Wichaidit och flera andra viktiga personer i partiet.

Chavalit förklarade att anledningen till att han ville gå med i Pheu Thai var den allvarliga splittringen i landet och att han ville hjälpa till med att lösa landets problem. Just nu handlade det bara om ett medlemskap i partiet. För att skapa nationell enighet måste alla partier respektera varandra och deras olika åsikter, förlåta varandra och börja samtala med varandra för att lösa det hela på ett fredligt sätt, sade Chavalit.

Fredagen den 16 oktober valde den tidigare vice arméchefen general Jiradet Kocharat (Chiradet Khotcharat) จิรเดช คชรัตน์ (21 mars 1949-) också att gå med i Pheu Thai. Jiradet var noga med att påpeka att hans val av parti inte hade något att göra med att Chavalit gjort detsamma. Den pensionerade Jiradet sade att han inte ens talat med Chavalit före sitt eget beslut.


(Jiradet Kocharat)

"Jag har funderat på att börja med politik under en tid och kommit fram till slutsatsen att om alla är rädda för politik så är det inte bra för det demokratiska systemet. Pheu Thai har betraktats som en fiende till militären bland befolkningen och jag vill ändra på den uppfattningen,” sade Jiradet. Han sade också att han inte hade träffat eller talat med den tidigare premiärministern Thaksin, som han en gång i tiden var klasskamrat med.

Måndagen den 19 oktober sade Pheu Thais talesman Prompong Nopparit att mer än 40 pensionerade höga militärer, poliser och ämbetsmän skulle ansöka om medlemskap i Pheu Thai under tisdagen. Prompong sade att de pensionerade militär- och polisofficerarna kom från klass 10 (Triam Thahan 10) เตรียมทหาร 10 från Armed Forces Academies Preparatory School (AFAPS) (Rongrian Triam Thahan) โรงเรียนเตรียมทหาร och att de var tidigare klasskamrater till Thaksin.


(Armed Forces Academies Preparatory School)

Det kan vara intressant att veta att Thaksin och den tidigare överbefälhavaren Anupong Paochinda också hade varit klasskamrater i klass 10. Anupong hade pensionerats den 30 september 2009.

Tisdagen den 29 december förklarade Chavalit, som ordförande för partiet, att han inte tänkte bli partiledare. "Jag är en gammal man som inte har några tankar om att bli partiledare," sade han. Han menade att Pheu Thai redan hade en lämplig kandidat till jobbet och att det var en lämplig tidpunkt att presentera en ny partiledare strax innan nästa allmänna val.


Stavningsvarianter;

Jiradet Kocharat; Jiradet Kotcharat.

Armed Forces Academies Preparatory School; Kadettskolan, Pre-cadet school.

Denna artikel senast uppdaterad: 2024-07-11, 08.18
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.