Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Patcharawat Wongsuwan intervjuas
Poliskommissionen och rehabiliteringen av tre polischefer (januari 2010)

Den tillförordnade polischefen Pateep Tanprasert hade på morgonen måndagen den 18 januari 2010 besökt premiärministern i Government House. Under deras timslånga möte hade de diskuterat de tre polischefer som avskedats efter två blodiga demonstrationer under 2008. Poliskommissionen ville rehabilitera den tidigare nationelle polischefen Patcharawat Wongsuwan, Bangkoks tidigare polischef Suchart Muenkaew och Udon Thanis tidigare polischef Permsak Paradonsak (Phoemsak Pharadonsak) เพิ่มศักดิ์ ภราดรศักดิ์.


(Permsak Paradonsak)

2009 hade regeringen beslutat sig för att avskeda dem. Avskedandet baserades på en dom från antikorruptionskommissionen (NACC) som slog fast att de begått allvarliga fel då de handskades med en demonstration den 24 juli 2008 i Udon Thani och PAD-demonstrationen den 7 oktober 2008 i Bangkok.

Fredagen den 22 januari sade PAD:s samordnare Suriyasai Katasila att PAD och släktingar till de hundratals skadade och dödade under tillslaget mot PAD-demonstranterna den 7 oktober 2008 skulle lämna över ett brev till NACC och regeringen där de motsatte sig poliskommissionens beslut om en rehabilitering av de tre polischeferna.

Måndagen den 25 januari lämnade PAD in sitt klagomål till NACC och premiärminister Abhisit. Klagomålet var riktat mot poliskommissionen och dess ordförande, biträdande premiärministern Suthep Thaugsuban. Bakom klagomålet stod PAD-ledarna Chamlong Srimuang, Pipob Thongchai, Panthep Puapongpan och Veera Somkwamkid. Klagomålet mottogs av NACC-kommissionären Wicha Mahakhun.

Pipob sade att poliskommissionen, som statligt organ, var tvunget att följa NACC:s rekommendation om att avskeda de tre polischeferna. Veera menade att premiärminister Abhisit skulle avskeda alla medlemmar i poliskommissionen och inleda en rättsprocess mot dem.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-11, 14.29
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.