Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Thaksin Shinawatra
Domen angående Thaksins tillgångar (26 februari 2010)

Tisdagen den 12 januari 2010 hade Högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten meddelat att domen angående ett eventuellt beslagtagande av Thaksins 76.6 miljarder baht i tillgångar skulle presenteras den 26 februari.

Domstolen kom fram till detta beslut efter att ha frågat ut ytterligare vittnen denna dag. Bland de utfrågade fanns den tidigare ministern för informations- och kommunikationsteknologi Sitthichai Pokai-udom (Sitthichai Phokhaiudom) สิทธิชัย โภไคยอุดม (10 november 1948-) och akademikern Somkiat Tangkitwanich (Somkiat Tangkitwanit) สมเกียรติ ตั้งกิจวานิชย์ (18 november 1965-).


(Sitthichai Pookaiyaudom)


(Somkiat Tangkitwanich)

Som utlovat kom också den uppmärksammade domen angående Thaksins och hans familjs tillgångar tisdagen den 26 februari. Högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten valde att konfiskera 46.37 miljarder baht av en total förmögenhet på 76.6 miljarder. Därmed fick Thaksin behålla drygt 30 miljarder.

Domen slog fast att Thaksin, hans exhustru Khunying Potjaman na Pombejra (Khunying Photchaman na Pomphet) คุณหญิง พจมาน ณ ป้อมเพชร, deras son Panthongtae, dottern Pinthongtha och Potjamans styvbror Banpot Damapong inte hade redovisat sina innehav av aktier i Shin Corporation och att Thaksin hade missbrukat sin ställning som premiärminister för att gynna sitt företag. Potjaman hade bytt ut sitt tidigare efternamn Damapong till na Pombejra.)

Summan 46.37 miljarder handlade om 39 miljarder plus räntor för försäljningen av aktierna i Shin Corporation samt aktieutdelningar i bolaget. Domarna uttalade att ett beslagtagande av hela beloppet skulle ha varit orättvist då en del av förmögenheten hade skapats innan han blev premiärminister.

Thaksin uttalade sig via videolänk från Förenade Arabemiraten strax efter Högsta domstolens beslut. Han började med att be sin familj om ursäkt. Han sade att hans exhustru redan för länge sedan sagt till honom att de hade tillräckligt med pengar och att han inte behövde engagera sig i politik.

Därefter sade han att hans supportrar bland rödskjortorna kunde tänkas bli upprörda över domen, men att de måste handla rationellt och undvika våld. Han svor också på att han skulle dö inom en vecka om det var sant att han samlat ihop sin förmögenhet på ett olagligt sätt. Thaksin beskrev domen som ”orättvis” och anklagade ännu en gång elitbyråkraterna (amataya) för att ligga bakom domen.

Torsdagen den 18 mars meddelade Thaksins advokat Chatthip Tanthaprasat ฉัตรทิพย์ ตัณฑประศาสน์ att domen om beslagtagandet av de 46 miljarderna skulle överklagas den kommande veckan. Den 26 mars lämnades också ett överklagande, bestående av mer än 246 sidor bevismaterial, över till domstolen. Khunying Potjaman na Pombejra och deras gemensamma barns advokater gjorde samma sak denna dag.


(Chatthip Tanthaprasat)

Domstolen satte därefter samman en fem man stor panel ledd av Högsta domstolens vicepresident Pirapol Pichayawat (Phiraphon Phichayawat) พีรพล พิชยวัฒน์ för att undersöka försvarets argument. Efter genomfört arbete lämnade panelen över sin rapport till Högsta domstolens president Sobchok Sukharom (Sopchok Sukharom) สบโชค สุขารมณ์ (16 oktober 1948-), som sedan uppgav den 11 augusti som det datum då domstolens domare skulle sammanträda för att komma med ett slutgiltigt besked om ärendet skulle återupptas.

Beskedet onsdagen den 11 augusti var att Högsta domstolen inte tänkte beakta Thaksin och hans familjs överklagande. Som skäl för sitt beslut angavs att inget hade bifogats som tillförde något nytt till ärendet. Högsta domstolen hade hållit ett plenarmöte för att behandla överklagandet där 119 domare var närvarande. Mötet slutade med röstsiffrorna 103-4, med 12 nedlagda röster, för ett avslag på överklagandet.

Innan domstolens beslut hade Thaksins advokat Chatthip Tanthaprasat konstaterat att om överklagandet avslogs skulle slaget vara förlorat för familjen Shinawatra och de 46.37 miljarderna vara konfiskerade en gång för alla.

Onsdagen den 16 juni förklarade premiärminister Abhisit att regeringen inte hade några planer på att använda delar av Thaksins beslagtagna tillgångar för att köpa tillbaka satellitföretaget Thaicom ไทยคม från Singapores Temasek Holdings. Thaicom hade ingått som ett dotterbolag i Shin Corporation. Han sade att man i stället helt lagligt skulle använda de 46 miljarderna för att stärka statens finanser.

Regeringen undersökte fortfarande om det fanns en möjlighet att köpa tillbaka Thaicom, sade Abhisit. Securities and Exchange Commission (SEC) skulle titta på påståendena om manipulering av aktiekurserna i förbindelse med dessa planer. Thaicom var tidigare känt som Shin Satellite ชินแซทเทลไลท์, innan det nya bolaget Thaicom bildades av Thaksin. Det var en del av familjen Shinawatras konglomerat Shin Corporation som sålts till Temasek i januari 2006.

Den 23 juni 2010 meddelade Högsta domstolens kriminalavdelning för övervakning av innehavare av politiska ämbeten att man accepterat att gå vidare med antikorruptionskommissionens (NACC) anklagelser mot Thaksin för att medvetet ha förfalskat deklarationen av sina tillgångar. NACC menade att Thaksin begått detta brott då han fortfarande var premiärminister och även efter att ha blivit störtad 2006.

En begäran om åtal hade lämnats in samma dag som delar av Thaksins och hans familjs tillgångar konfiskerades. Domstolen sade att de första förhören skulle hållas den 29 juli.


Stavningsvarianter;

Sitthichai Pokai-udom; Sitthichai Pookaiyaudom, Sittichai Pookaiyaudom.

Potjaman na Pombejra; Potjaman na Pombejr, Pombhejara.

Chatthip Tanthaprasat; Chatchai Tanthaprapas.

Pirapol Pichayawat; Piraphol Pichayawat, Peerapol Pichayawat.

Thaicom; Thaicom Public Company Limited, Thaicom Plc.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-11, 15.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.