Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
Rödskjortor vid Demokratimonumentet den 10 oktober 2010
Rödskjortorna demonstrerar vid Demokratimonumentet (10 oktober 2010)

Söndagen den 10 oktober 2010 började supportrar till rödskjortorna samlas kring Demokratimonumentet i Bangkok. Här krävde de att politiska fångar som suttit fängslade mer än fyra månader skulle släppas fria. Stämningen var uppsluppen då tusentals UDD-anhängare till sist hade samlats för att markera fyraårsdagen för militärkuppen mot Thaksin i september 2006. Det såldes souvenirer, bilder och VCD-skivor för att högtidlighålla det politiska våldet från april och maj.

Polisen sade att omkring 3 300 poliser skulle övervaka lag och ordning i huvudstaden under demonstrationen. Polisen förväntade att mellan 5 000 och 7 000 personer skulle delta i demonstrationen som skulle avslutas klockan 17.00. Vägar från Phan Fa Lilat-bron till Kok Wua-korsningen fick stängas på söndagseftermiddagen på grund av de många tusen demonstranterna. Rödskjortorna sjöng, skrev regeringsfientliga meddelanden på gatorna och hånade poliserna som bevakade dem.

Polisen och generalmajoren Wichai Sangprapai begav sig till demonstranterna och bad dem att öppna upp en körbana för trafik på Ratchadamnoen Klang Avenue på grund av trafikstockningarna runt demonstrationsområdet.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 16.23
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.