Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
PAD-supportrarna lämnar NBT
84 gulskjortor döms för ockupationen av NBT (30 december 2010)

Alla utom en av de 85 åtalade PAD-supportrar, som kallade sig Srivijaya-krigare (Nakrop Siwichai) นักรบศรีวิชัย, dömdes torsdagen den 30 december 2010 till fängelse av brottmålsdomstolen. Några av de dömda var under 20 år vid händelsen och fick därför villkorliga fängelsedomar. Samtliga dömdes för ockupationen av TV-stationen NBT, på Vibhavadi Rangsit Road, den 22-26 augusti 2008.

Åtalspunkterna mot de anklagade handlade om olaga sammankomst, uppvigling, väpnat intrång, skadegörelse på allmän egendom för mer än 600 000 baht, illegal användning av skjutvapen, och illegal användning av kommunikationsradioutrustning. Straffens längd varade mellan nio månader och 2 ½ års fängelse.

Som kuriosa kan nämnas att två av de anklagade även hade åtalats för innehav av blad från kratomträdet (krathom) กระท่อม, som innehåller en substans som klassas som en illegal drog. Kratoms latinska namn är Mitragyna speciosa. Du kan läsa mer om drogen kratom längre fram i avsnittet ”Militären tar över,” artikeln ”Thailand legaliserar kratom (24 augusti 2021).”


Stavningsvarianter;

Srivijaya-krigare; Naclop Srivichai, Srivichai warriors, Srivijaya warriors.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-09-10, 13.21
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.