Nutid - Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst
Highslide JS
General Panupong Singhara na Ayudhya till vänster och generalmajor Wutti Wititanon (Wutthi Withitanon) วุฒิ วิทิตานนท์ till höger
Bomberna i Bangkok (juli-augusti 2010)

Söndagen den 25 juli 2010, omkring klockan 05.45, exploderade en bomb som gömts i en svart plastpåse vid en busshållplats framför affären Big C på Ratchadamri Road. Nio personer, inklusive en busschaufför, skadades och en 51-årig man så illa att han senare avled. På måndagen fanns bara två av de skadade kvar på sjukhuset. Måndagen den 26 juli sade polisrådgivaren och polisgeneralen Panupong Singhara na Ayudhya (Phanuphong Singhara na Ayutthaya) ภาณุพงศ์ สิงหรา ณ อยุธยา (1952-) att det handlade om en M67-granat som utlöst genom tidsinställning.


(Panupong Singhara na Ayudhya)

"En övervakningskamera hade fångat en bild på en misstänkt som kunde vara den ansvarige för explosionen," sade Panupong efter ett polismöte vid huvudstadens polisbyrå. Premiärminister Abhisit sade att han beordrat polisen att snabbt finna och arrestera förövaren.

Regeringens talesman Panithan Wattanayagorn passade på måndagen på att säga att bombdådet visade på att tillämpningen av nöddekretet fortfarande var av största betydelse. Han sade att attacken var avsedd att skapa oro. "Undantagstillståndet kommer att hjälpa ämbetsmännen att spåra och arrestera de ansvariga för attacken," tillade han.

En lumpsamlare skadades allvarligt då en handgranat exploderade i det inre av Bangkok tidigt på fredagsmorgonen den 30 juli, berättade den vakthavande polisofficeren underlöjtnant Niti Nirutiwat นิติ นิรุตติวัฑน์ vid Phaya Thais polisstation (Sathani Tamruat Phaya Thai) สถานีตำรวจพญาไท. Explosionen inträffade någon gång mellan klockan 01.00-02.00 på fredagen vid ett hus mittemot King Power shoppingcenter på Soi Rang Nam vid Phaya Thai Road i Bangkokdistriktet Ratchathewi. Lumpsamlaren fördes till det närliggande Ratchawithisjukhuset.

Torsdagen den 26 augusti omkring klockan 23.30 exploderade en bomb på Soi Rangnam ซอย รางน้ำ nära parkeringsplatsen vid King Powers köpcentrum i Bangkokdistriktet Ratchathewi. En säkerhetsvakt, som identifierades som Jessada Chankrachang (Chetsada Chankrachang) เจษฎา จันทร์กระจ่าง, skadades allvarligt av explosionen och han fördes till Ratchawithisjukhuset där han fick intensivvård.


(Säkerhetsstyrkor undersöker området vid bombexplosionen)

Poliskommendanten Santhan Chayanont sade på fredagsmorgonen att explosionen kunde ha orsakats av en M79-granat. Han hade beordrat polisen att kontrollera områdets övervakningskameror för att försöka identifiera bombmannen. Detta var andra gången på kort tid som samma område drabbades av ett bombdåd.


Stavningsvarianter;

Panupong Singhara na Ayudhya; Panupong Singhara na Ayutthaya.

Jessada Chankrachang; Jetsada Chankrajang.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-13, 10.47
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.