Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Anusorn Aiumsa-ard
Pheu Thai uppmanar Demokratiska partiet att delta i reformpanel (augusti 2013)

Pheu Thai upprepade ännu en gång sin önskan om att Demokratiska partiet skulle delta i ett tidigare föreslaget politiskt reformråd, eller panel. Detta för att bana väg för nationell försoning. Detta berättade Pheu Thais vice talesman Anusorn Aiumsa-ard (Anuson Iamsa-at) อนุสรณ์ เอี่ยมสะอาด (17 oktober 1974-) lördagen den 10 augusti 2013.

Regeringen hade bjudit in 10 framträdande internationella personligheter till ett möte i Bangkok den 2 september. Bland dessa fanns den tidigare brittiske premiärministern Tony Blair โทนี แบลร์ (6 maj 1953-) och den tidigare generalsekreteraren för FN Kofi Annan โคฟี แอนนัน (8 april 1938-18 augusti 2018).


(Tony Blair)


(Kofi Annan)

Det var premiärminister Yingluck Shinawatra som den 1 augusti hade föreslagit att man skulle sätta samman en ny panel med representanter från alla politiska partier och fraktioner, senatorer, akademiker, affärsledare och andra. Anusorn påpekade att Pichai Rattakul, som en gång i tiden varit Demokratiska partiets ledare, hade accepterat att delta. Men partiets nuvarande ledare Abhisit Vejjajiva hade sagt att hans parti inte skulle delta om inte regeringen först drog tillbaka sitt amnestiförslag.

Abhisit menade att reformpanelen bara var ett sätt att få bort allmänhetens uppmärksamhet från Pheu Thais amnestiförslag, som kunde fria deras verkliga ledare Thaksin Shinawatra. Anusorn tyckte det var märkligt att Abhisit inte tog vara på möjligheten att delta i försoningsförsöken som inte hade någon koppling till amnestiförslaget, menade han.

Tisdagen den 13 augusti förklarade premiärminister Yingluck att hon ville ha med Abhisit i reformrådet. Hon avfärdade Abhisits påståenden om att hennes beslut att bjuda in de framträdande utländska gästerna bara handlade om att ge arbetet en fördelaktig image. Hon berättade också att hennes medarbetare höll på med att bjuda in fler framträdande personer och tillade att hon bara var koordinator och handledare. Tillfrågad om vem hon helst skulle ville se komma svarade hon; oppositionsledaren.

Angående ett förslag från Ukrit Mongkolnavin om att bilda ett råd bestående av äldre statsmän under ordförandeskap av Prem Tinsulanonda, svarade Yingluck att det var en bra idé. Samtidigt förnekade Yingluck att det politiska reformrådet var avsett att bereda vägen för författningsändringar. Abhisit hade i en tidigare intervju på TV-kanalen Blue Sky sagt att premiärministerns plan om ett politiskt reformråd var en del av Thaksins plan om att ändra sektion 309 i författningen och sedan få amnesti.


Stavningsvarianter;

Anusorn Aiumsa-ard; Anusorn Eiamsa-ard, Anusorn Iamsa-ard.

Denna artikel senast uppdaterad: 2021-01-11, 15.16
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.