Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
En önskan om slut på våldet
Separatistavhoppen i söder (september 2012)

Tisdagen den 18 september 2012 berättade biträdande premiärminister Yuthasak Sasiprapha att det var möjligt att fler upprorsmän skulle överlämna sig till myndigheterna innan månadens slut.

General Yuthasak, som var ansvarig för säkerhetsfrågor, berättade att 93 rebeller hade hoppat av den 11 september och överlämnat sig till militären under armékommendant Udomchai Thammasarorat.

Det var bara tre av avhopparna som skulle bli föremål för vidare rättsliga åtgärder. De resterande 90 hade bara gjort sig skyldiga till brott mot undantagslagarna och några av dem hade redan fått sina straff, sade Yuthasak. Yuthasak sade att han bett Udomchai att förklara för befolkningen vilka åtgärder han vidtagit för att få rebellerna att överlämna sig till myndigheterna. Detta då en del fortfarande trodde att förra veckans avhopp varit en fälla.

Att det kunde bli fler avhopp hade Yuthasak fått höra genom guvernörerna i de södra gränsprovinserna. Men denna grupp rebeller kanske inte ville överlämna sig direkt till militären utan till andra provinsmyndigheter. Om allt gick enligt planerna skulle Yuthasak personligen resa ner och ta emot dem, berättade han.

Yuthasak berättade också att han beordrat Udomchai att delta i ett möte i Government House under onsdagen. Mötet skulle ledas av premiärminister Yingluck Shinawatra och man skulle diskutera hur man skulle tackla problemen i söder. Demokratiska partiets ledare Abhisit Vejjajiva och partiets parlamentsmedlemmar skulle också delta i mötet.

De personer som övergav sig till myndigheterna förra veckan vill ha garantier om beskydd och en rättvis behandling, sade biträdande premiärminister Yuthasak Sasiprapha. Deras oro speglar vad de flesta människorna i södern vill ha, nämligen rättvisa och social jämlikhet, sade Yuthasak lördagen den 22 september i TV-programmet Yingluck Government Meets the People (Ratthaban Yinglak Phop Prachachon) รัฐบาลยิ่งลักษณ์พบประชาชน på TV-kanalen NBT.

Yuthasak sade att regeringens mål var att förbättra chanserna för barnen i de tre sydligaste provinserna att få tillgång till högre utbildning så att de kunde bli en del av de som arbetade med att lösa problemen i regionen. Trots att en bilbomb dödat sex personer i Pattani dagen innan insisterade general Yuthasak på att läget i söder var på väg att förbättras. Kommendanten för fjärde armén generallöjtnant Udomchai Thammasarorat hade berättat för honom att han var glad över att kunna se tecken på framgång, inklusive att en del avhoppare hade valt att prata, sade han.

Generallöjtnant Paradon Pattanathabut (Pharadon Phatthana-thabut) ภราดร พัฒนถาบุตร, som var vice generalsekreterare för det nationella säkerhetsrådet (NSC) sade i samma TV-program att mötet mellan avhopparna och Udomchai var ett gott tecken. Paradon förväntade sig fler avhopp inom kort. Då läget förbättrats övervägde myndigheterna att ta bort undantagslagarna i en del distrikt i de södra gränsprovinserna, sade Paradon.


Stavningsvarianter;

Paradon Pattanathabut; Paradorn Pattanatabut, Paradorn Pattanathabutr.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 19.20
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.