Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Vasit Dejkunchorn
Den regeringsfientliga webbsidan (16 maj 2013)

Torsdagen den 16 maj 2013 berättade den pensionerade polisofficeren och kungliga rådgivaren Vasit Dejkunchorn och den tidigare senatorn Kaewsan Atipho att man startat en ny webbsida kallad Thai Spring ไทยสปริง. Syftet med sidan var att kritisera Yinglucks regering och hade kommit till efter ett kritiserat tal som premiärminister Yingluck hade hållit den 29 april i Ulan Bator, Mongoliet. Den tidigare polisgeneralen Vasit berättade detta under en presskonferens där Kaewsan också medverkade.

Vasit beskrev sig själv som en person som var en stark anhängare till principerna om en demokratisk administration under monarkin. Han sade också att han upplevt många politiska eror i Thailand och att han uppmärksammat att det fanns grupper som oförtrutet försökte underminera landets högsta institution. Dessa personer har en plan om att ta över Thailand och ändra det administrativa systemet och han tänkte inte stillatigande se på och låta detta hända, sade han.

Vasit berättade att man kunde skriva kommentarer på sidan och uttrycka sitt missnöje med premiärministerns tal. Han berättade att mer än 10 000 personer redan hade skrivit på sidan. "En styrkedemonstration på det här sättet är mera effektivt än att be folk samlas på Sanam Luang." Om regeringen inte ändrade sin politik kunde Thai Spring-rörelsen utvecklas på samma sätt som den arabiska våren hade gjort, menade Vasit.

Kaewsan menade att regeringen saknade legitimitet att administrera landet. Även om Yinglucks utnämning till premiärminister hade godkänts av kungen fungerade hon som en marionett för den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra. Kaewsan menade också att regeringen försökte använda sig av ”majoritetens diktatur” för att ändra den nuvarande författningen och få igenom lagar som skulle fria grupper av politiker och deras familjer från alla brott.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 10.57
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.