Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Dapong Rattanasuwan
Södra Thailand kan förloras om FN tillåts blanda sig (10 augusti 2012)

Det är nu dags för regeringen att börja med gerillakrigstaktik mot upprorsmakarna i söder, menade general Pallop Pinmanee måndagen den 6 augusti 2012. "Jag tror att det är dags för de väpnade styrkorna och regeringen att ändra den nuvarande taktiken angående hur man skall ta sig an upprorsmakarna i söder. Det är nu dags för gerillakrigföring mot separatistbanditerna. Vi behöver kontra med gerillataktik. Vi kan inte fortsätta med konventionella metoder," sade Pallop.

Pallop som tidigare var vice direktör för operationskommandot för inre säkerhet (ISOC) var nu rådgivare till premiärministern i säkerhetsfrågor. Som expert på gerillakrigföring sade Pallop att det var nödvändigt för trupperna att ge sig ut och "söka" efter viktiga separatistmedlemmar och sympatisörer, "eliminera" de viktiga medlemmarna och beväpnade elementen och utföra "konstruktivt" arbete.

"Min åsikt är att soldaterna inte bara kan patrullera på motorcykel och i andra fordon. De måste ut till fots på patrull. Om detta görs så kommer de att driva ut de militanta från deras gömställen så att de kan strida mot dem." "Jag vet att det är riskfyllt, men det är ett sätt att få ut rebellerna i det öppna. Annars kommer de fortsätta att blanda sig med folk i byarna. Låt oss bli beslutsamma och inte vara rädda," sade han.

Pallop berättade att underrättelserapporter hävdade att rebellerna tränades utomlands i åtta månader innan de återvände till Thailand för sin undergrävande verksamhet. Han sade att han 1977 bara använt 2 000 soldater för att bekämpa separatistbanditerna med gerillataktik. "Nu har vi 50 000-60 000 soldater. Vi kan använda grupper av dem för gerillakrigföring." "Premiärministern ber mig aldrig om råd. Kanske tycker hon att jag agerar för höklikt. Hon kanske inte vet att jag en gång i tiden såg till att det rådde fred i södern under många år," tillade han.

Pallop berättade att omkring 15 000 personer hade dött eller sårats under åren som gått och att regeringen spenderat mer än 120 miljarder baht för att bekämpa det upproriska södra Thailand. "Utan gerillataktik riskerar vi att förlora ytterligare 10 000 liv och kanske också förlora södern," sade han.

Thailand kan förlora södra Thailand om FN tillåts att ingripa och hjälpa till att få slut på våldet i regionen. Så uttryckte sig den vice arméchefen Dapong Rattanasuwan fredagen den 10 augusti 2012. "Vi har inte förlorat vårt land än, men om vi är självbelåtna och låter FN ingripa och hålla en folkomröstning, då är vi körda. Vi kommer inte låta detta hända och vi kommer att slåss till döden, men våra muslimska bröder och systrar måste förstå oss eftersom vi strider mot en liten spillra av befolkningen som använder gerillataktik i sin krigföring."

"Rebellerna försöker vinna över bybefolkningen på sin sida genom att säga att den thailändska regeringen och buddhister är onda, diskriminerande och orättvisa och att ämbetsmännen använder sig av övervåld." "Problemet i södra Thailand är känsligt då religioner är inblandade. Ämbetsmännen behöver ha tålamod, goda kunskaper och förståelse. Lyckligtvis är de thailändska muslimerna förstående och armén försöker vinna deras tillit."

"Då de militanta upprorsmakarna i söder misslyckats med att vilseleda byborna har de i stället försökt skapa skräck genom urskiljningslösa bombdåd och mord på säkerhetsofficerare." "Vi känner till många av de som är inblandade i den undergrävande verksamheten, men vi måste hålla oss inom lagen. Vi kan inte arbeta i blindo och arrestera folk utan goda grunder."

"Armén planerar inte att införa utegångsförbud som påverkar folks religiösa aktiviteter. Ett utegångsförbud skulle troligtvis bara gälla på visa vägar." "Folk måste förstå att situationen i de tre sydligaste provinserna inte är densamma som i Bangkok. Om stränga åtgärder genomförs måste vi förklara varför, men befolkningen måste också samarbeta."

Dapong sade att kungen och drottningen tidigare hade besökt gränsprovinserna varje år för att träffa folket där. "Jag tror inte det går en enda dag utan att kungen och drottningen följer nyheterna från södern och de incidenter som drabbar de thailändska buddhisterna och muslimerna där.” "Jag tror att om situationen förbättras, eller om det blir fred i området, skulle majestäternas hälsa bli bättre," tillade den vice arméchefen.

Intressant nog publicerade Bangkok Poll en opinionsundersökningen om politiken i de södra provinserna måndagen den 20 augusti. I undersökningen, som hade beställts av Bangkoks universitet มหาวิทยาลัยกรุงเทพ hade 427 personer i åldern 18 år och uppåt tillfrågats i provinserna Pattani, Yala, Narathiwat och Songkhla. Undersökningen hade genomförts under perioden 7-14 augusti och felmarginalen uppgavs vara plus minus fem procent.

På frågan om de tyckte att regeringen var uppriktig i sina försök att lösa problemen med den upproriska verksamheten i söder svarade hela 90.4 procent "nej" och endast 9.6 procent svarade "ja." En majoritet, 59.2 procent, tyckte inte att regeringen var inne på rätt spår då de gällde försöken att lösa problemen och 34.7 procent var osäkra. Endast 6.1 procent menade att regeringens försök att lösa problemen var korrekta.

Då de tillfrågades om ett utegångsförbud kunde hjälpa till att lösa våldet i regionen svarade 43.4 procent att det inte skulle vara till någon hjälp, medan 16.7 procent menade att det kunde hjälpa. 39.9 procent var osäkra. Tillfrågade om de var nöjda med regeringens säkerhetsstyrkor som verkade i området svarade 70.5 procent "nej" och 29.5 procent "ja." Mer än 90 procent av de tillfrågade tyckte sig inte kunna se några tecken på att situationen skulle förbättras de kommande tre till sex månaderna.

Premiärminister Yingluck berättade fredagen den 31 augusti 2012 att hon beordrat det nationella säkerhetsrådets (NSC) generalsekreterare Vichien Potposri i att resa till södra Thailand för att informera sig om läget där. Polisgeneral Vichien kommer att besöka de tre sydligaste provinserna under morgondagen berättade hon. Yingluck sade att hon fått en rapport om de senaste oroligheterna i de tre gränsprovinserna.

Boonsom Thongsriprai (Bunsom Thongsiphrai) บุญสม ทองศรีพราย, som var ordförande för Federation of the Three Southern Border Provinces Teachers (Prathan Samaphan Khru 3 Changwat Chaidaen Phak Tai) ประธานสมาพันธ์ครู 3 จังหวัดชายแดนภาคใต้, sade på fredagen att han trodde att rebellerna ville visa sina muskler.

Även om inte någon lärare hade dödats eller skadats i förbindelse med morgonens händelser hade lokalbefolkningen påverkats både direkt och indirekt och då speciellt lärare. Många lärare i Pattani, Yala och Narathiwat var skräckslagna efter de senaste incidenterna och erkände att de tappat modet och inte längre litade till sin egen säkerhet, förklarade Boonsom.

Boonsom berättade att han varit i kontakt med alla skoldirektörer i de tre södra gränsprovinserna för att diskutera temporära stängningar av skolorna om det var nödvändigt av säkerhetsskäl.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-05-19, 15.55
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.