Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Apinan Issarangkura na Ayutthaya
Kompensationen till offer för det politiska våldet (22 maj 2012)

Den 22 maj 2012 meddelades det att regeringen skulle betala kompensation till 522 personer som drabbats av det tidigare politiska våldet i landet. Detta skulle man göra under en ceremoni vid Government House den 24 maj och ceremonin skulle ledas av premiärminister Yingluck i direktsänd TV.

Kompensationen skulle betalas ut i form av checker och obligationer, berättade den permanenta sekreteraren vid premiärministerns kansli Thongthong Chandrangsu. Kompensationskommittén hade ursprungligen valt ut 529 personer som uppfyllde kriterierna för kompensation. Antalet hade därefter reducerats till 522 då sju av ansökningarna fortfarande behövde undersökas för sin trovärdighet, sade Thongthong.

Måndagen den 28 maj berättade parlamentsmedlemmen Sathit Pitutecha från Demokratiska partiet att han bett antikorruptionskommissionen (NACC) att undersöka premiärminister Yingluck Shinawatra och hennes kabinetts hantering av beslutet om utbetalningar av kompensationen. Det handlade om ett möjligt brott mot artikel 157 i strafflagen. Sathit menade att det kunde handla om maktmissbruk då beslutet tagits utan att först stifta en lag som gjorde utbetalningarna juridiskt korrekta.

All annan kompensationsutbetalning reglerades nämligen av en särskild kompensationslag då det till exempel gällde utbetalningar till personer som felaktigt anklagats i brottmål och för ersättning vid naturkatastrofer. Sathits begäran hade tagits emot av NACC:s generalsekreterare Apinan Issarangkura na Ayutthaya (Aphinan Itsarangkun na Ayutthaya) อภินันท์ อิศรางกูร ณ อยุธยา. NACC skulle nu undersöka om det fanns skäl att behandla Sathits begäran.


Stavningsvarianter;

Apinan Issarangkura na Ayutthaya; Apinan Isarangkun na Ayutthaya.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-15, 15.54
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.