Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Mina av typen TMN1
Protester över minor vid gränsen (6 mars 2013)

Onsdagen den 6 mars 2013 anklagade den thailändska armén Kambodja för brott mot den internationella överenskommelsen om förbud mot landminor. Detta gjorde man efter att tre soldater under tisdagen hade skadats inne på thailändskt territorium i provinsen Surin. Minorna hade identifierats som TMN1-landminor tillverkade i Vietnam och som var vanligt förekommande i Kambodja.

De tre sårade hade deltagit i en 16 man stark patrull nära templet Ta Khwai i distriktet Phanom Dong Rak. Den svårast skadade hade blivit av med höger fot och de två övriga hade fått mindre splitterskador. "Denna incident visar att Kambodja har brutit mot Ottawafördraget (Anusanya Ottawa) อนุสัญญาออตตาวา och överenskommelsen med den thailändska armén om att de inte längre skulle använda landminor. Utredarna hittade fyra nyligen nedgrävda minor i området där explosionen ägt rum," berättade källan.

Soldaterna hade patrullerat sin vanliga rutt till en klippa varifrån de kunde observera de kambodjanska trupperna. Armén sade på onsdagen att de kambodjanska trupperna ogillade att de thailändska soldaterna tog sig till klippan och att de därför placerat ut minorna i området, tillade källan.

Thailand kommer nu att meddela Kambodja att de brutit mot Ottawafördraget, som båda länderna skrivit under, som förbjudit både användande och lagring av landminor. Källan sade att minorna måste ha placerats ut nyligen då man tidigare röjt området efter sammandrabbningarna vid templen Ta Muen Thom och Ta Khwai tidigt 2011.

Thailand och Kambodja hade också kommit överens om att avlägsna landminorna i det omtvistade området vid templet Phra Vihear. Detta uppdrag hade den den thai-kambodjanska gemensamma arbetsgruppen (JWG) fått. De båda ländernas ledare hade emellertid ännu inte verkställt beslutet och arbetet hade ännu inte kommit igång. Arbetet förväntades pågå inför de muntliga förhören vid internationella domstolen i mitten av april.

Torsdagen den 7 mars skickade den thailändska armén en protest till den kambodjanska armén, via den Thai-kambodjanska Township Border Committee (TBC) (Khana Kammakan Chaidaen Suan Thong Thin) คณะกรรมการชายแดนส่วนท้องถิ่น, angående tisdagens händelse. “Vi menar att landminan placerats ut nyligen och att det inte handlade om någon kvarglömd mina," sade arméns vice talesman Winthai Suwari วินธัย สุวารี (7 augusti 1969-).


(Winthai Suwari)

Under en inspektion av området efter explosionen hittade man ytterligare 11 vietnamesiska TMN1-landminor, som var vanligt förekommande hos den kambodjanska armén, sade en armékälla. De hade lagts ut i oval form, sammanlänkade tre och tre. Lyckligtvis hade bara en av dem exploderat. Den thailändska militära truppen som regelbundet patrullerade området hade gjort ett kortare uppehåll, men hade återupptagit sin verksamhet tisdagen den 12 mars.


Stavningsvarianter;

Ottawafördraget; Minförbudsfördraget, Ottawa Convention, Ottawa Treaty.

Winthai Suwari; Wintai Suvari, Winthai Surawee (felaktigt), Winthai Suvari, Winthai Suwaree.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 10.24
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.