Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Gränsövergången till Tachileik
Planerna på att mörda Thaksin (5 november 2012)

Utrikesminister Surapong Tovichakchaikul förklarade måndagen den 5 november 2012 att han inte kände till några planer om att lönnmörda Thaksin Shinawatra under hans kommande resa till Burma den 8-10 november. Enligt Surapong hade den burmesiska regeringen heller inte meddelat något om detta. Surapong uttalade sig efter att Thaksins son Panthongtae söndagen den 4 november hade skrivit på sin Facebooksida att han fått information från de thailändska gränsmyndigheterna om att vapen och ammunition hade beslagtagits nära gränsen till Burma.

Enligt en rapport hade thailändska soldater under söndagen beslagtagit gevär, maskingevär och andra vapen, samt mer än 100 000 patroner i distriktet Mae Sot i provinsen Tak. Armékällor sade att vapnen påträffats i en pickup utan registreringsskyltar och att chauffören var en man tillhörande karenfolket. Samma källor menade att vapnen troligen varit på väg till Karenstaten i Burma.

Enligt ett rykte var vapnen tänkta att användas för att attackera en stupa i Tachileik ท่าขี้เหล็ก, där Thaksin och rödskjortesupportrar skulle delta i en religiös ceremoni den 9-10 november. Tachileik ligger mittemot distriktet Mae Sai i provinsen Chiang Rai.

Panthongtae sade att han trodde att det var en grupp thailändare som stod bakom mordplanerna och han påstod att detta var det femte mordförsöket riktat mot hans far. Han sade också att samma grupp av personer stått bakom de tidigare försöken. Ong-ard Klampaibul från Demokratiska partiet menade att Panthongtae skulle vara mera försiktig med påståenden om ett planerat mordförsök på hans far då det bara handlade om rykten. Det var nämligen helt normalt att de thailändska myndigheterna letade efter och även beslagtog illegala vapen vid gränsen.

På tisdagsmorgonen den 6 november meddelade Thaksins advokat Noppadon Pattama att Thaksin hade beslutat sig för att ställa in sin resa till Tachileik. Detta på grund av säkerhetsskäl. Beslutet grundades på att de burmesiska myndigheterna fredagen den 2 november hade arresterat en misstänkt shan i Tachileik. I hans ägo hade man hittat ett antal vapen, som också inkluderade granatgevär och sprängämnen.

Myndigheterna hade efter en inledande undersökning kommit fram till att den misstänkte shanen planerat att använda vapnen för att döda Thaksin. Säkerhetsfolk från Thailand och Burma rådde därför Thaksin att ställa in resan till Tachileik då området var alltför farligt.

Thaksin förklarade själv att han var orolig för att hans anhängare, som planerade att besöka honom i Tachileik, skulle vara i fara om det inträffade en attack med militära vapen. Dessutom hade många thailändare uttryckt sin oro på Panthongtaes Facebooksida och många hade också skickat SMS direkt till Thaksin där de bett honom att ställa in sin resa.

"Därför har Thaksin beslutat sig för att ställa in sitt besök i Tachileik. För övrigt kommer det bli som planerat, inklusive ett artighetsbesök hos Burmas president Thein Sein i Naypyidaw under torsdagen [den 8 november]. Han kommer att lämna Burma samma dag,” sade Noppadon i ett uttalande. Noppadon sade också att Thaksin hade uttryckt sin tacksamhet till de burmesiska myndigheterna för deras säkerhetsarrangemang inför han besök.

Det kunde finnas flera anledningar till varför man ville mörda Thaksin. Det sista försöket kunde vara planerat av de som drabbats av Thaksins tidigare tuffa narkotikapolitik. Det kunde också bero på den politiska konflikten i Thailand. Det var polisens arbete att reda ut det hela och identifiera de som varit inblandade i planerna, sade Noppadon.


Stavningsvarianter;

Tachileik; Tachilek.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-16, 18.07
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.