Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Puangthip Boonsanong
PAD-ledarna vägrar infinna sig i domstolen (20 december 2012)

Åklagarna hade tisdagen den 20 november skjutit upp åtalet mot Sondhi Limthongkul och andra ledare från PAD till den 20 december 2012. Uppskovet beviljades efter att PAD:s advokat Suwat Apaipak hade ansökt om att åtalet skulle skjutas upp till den 16 januari. Han menade att Sondhi fortfarande behövde vård vid Bangkok Hospital för de skottskador som han fick vid mordförsöket den 17 april 2009.

Åklagaren Prayuth P. Sattayarak (Prayut P. Sattayarak) ประยุทธ ป.สัตยารักษ์ berättade att stämningar mot PAD-ledarna skulle lämnas in till brottmålsdomstolen och de misstänkta skulle från början ha infunnit sig på chefsåklagarens kontor (OAG) under dagen för att ta del av åtalen. De tre ärendena mot PAD-ledarna var;

1. Det första ärendet gällde åtal mot 20 ledande PAD-medlemmar i förbindelse med demonstrationerna framför parlamentet den 5-7 oktober 2008.

2. Det andra var ett åtal mot generalmajor Chamlong Srimuang och Sondhi och fyra andra PAD-ledare för att ha varit ledare för de demonstranter som stormat och trängt in i Government House den 26-31 augusti 2008.

3. Det tredje åtalet var mot mot Sondhi och handlade om förtal mot Thaksin Shinawatra i hans tal under PAD:s 183 dagar långa demonstration 2008.

Torsdagen den 20 december kom och ännu en gång valde PAD-ledarna att hålla sig borta från att ta del av anklagelserna som riktats mot dem. Det vara bara Puangthip Boonsanong och Nitithorn Lamlua, som var PAD-ledaren Sondhi Limthongkuls advokater, som infunnit sig och de hade haft ett möte med åklagare Prayuth P. Sattayarak. Advokaterna hade ännu en gång försökt skjuta upp åtalet, vilket de gjort flera gånger tidigare.

Åklagarna såg ingen anledning till att bevilja ytterligare uppskov och skrev ett brev till polisens utredare där de krävde att de misstänkta snarast möjligt skulle föras till domstolen. Polisen kunde utfärda kallelser eller be domstolen om att utfärda arresteringsorder mot de misstänkta. Åklagarmyndigheten hade tidigare skjutit upp andra åtal mot nio PAD-ledare, inklusive Chamlong och Sondhi, till den 7 februari 2013. Det handlade då om ett åtal om uppror och ett åtal mot 114 PAD-ledare i förbindelse med ockupationen av Bangkoks båda flygplatser.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 13.04
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.