Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Nattawut Saikua
Rättegången mot rödskjorteledarna skjuts upp (29 november 2012)

Torsdagen den 29 november 2012 kom ett domstolsbeslut om att rättegången mot de 24 rödskjorteledarna, som anklagats för terrorism i samband med händelserna 2010, skjutits upp. Starten sköts upp till den 13 december då Arisman Pongruangrongs advokat meddelade att hans klient drabbats av matförgiftning och inte kunde infinna sig vid domstolen. "Domstolen kommer bara tillåta detta enda uppskov," sade domaren medan hundratals polismän bevakade domstolen.

De åtalade kunde i teorin riskera dödsstraff för sin roll i demonstrationerna, som då den var som mest omfattande hade 100 000 deltagare. Omkring 90 personer hade dödats och nästan 1 900 hade skadats i sammandrabbningarna mellan demonstranterna och säkerhetsstyrkorna. Rödskjorteledarna hade i augusti 2010 förklarat sig icke skyldiga till terroristanklagelserna.

"Jag är övertygad om att demonstranterna inte behövde några tal för att uppvigla dem. De såg fler och fler skadade och döende personer och stämningen var redan mycket hatisk." Detta sade rödskjorteledaren Nattawut Saikua, som nu var biträdande handelsminister, till nyhetsbyrån AFP innan de tänkta domstolsförhandlingarna.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 12.14
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.