Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Sansern Samalapa
PDRC fortsätter sina demonstrationer (december 2014)

Brottmålsdomstolen avslog måndagen den 9 december 2013 en begäran från polisen om att få arrestera 13 av PDRC:s protestledare. Som skäl angavs att representanthuset nu var upplöst och att läget höll på att förbättras. Domstolen uppmanade i stället polisen att fortsätta sina undersökningar och i stället kalla de 13 till förhör. Polisen hade ansökt om arresteringsorder för 13 protestledare för uppror, olaglig sammankomst och andra brott. För den intresserade finns de tretton namnen längst ned i denna artikel.

PDRC:s Suthep Thaugsuban och hans supportrar anlände till Government House på måndagseftermiddagen den 9 december efter att ha marscherat från regeringens kontorskomplex i Chaeng Watthana. Detta berättade Sathit Wongnongtoey från PDRC:s scen på Ratchadamnoenavenyn. Sathit sade också att Suthep skulle hålla ett viktigt tal under kvällen och han bad alla TV-kanaler att direktsända talet.

Trots att de flesta av demonstranterna hade begett sig till Government House hade framträdande medlemmar från PDRC fortsatt att avlösa varandra på scenen vid demokratimonumentet, varifrån de rapporterade om aktiviteter nära Government House och förmedlade nyhetsrapporter från utländsk media om demonstrationerna.

Enligt en rapport hade även medlemmar från Demokratiska partiet och deras supportrar marscherat från sitt partihögkvarter till Government House för att ge PDRC sitt stöd. De leddes av Chuan Leekpai, Khunying Kalaya Sophonpanich, Toedpong Chaiyanant (Thoetphong Chaiyanan) เทอดพงษ์ ไชยนันทน์ (25 mars 1944-), Niphon Wisityuthasart (Niphon Wisityuthasat) นิพนธ์ วิสิษฐยุทธศาสตร์ (20 augusti 1939-) och Jurin Laksanawisit.


(Toedpong Chaiyanant)


(Niphon Wisityuthasart)

Premiärminister Yingluck Shinawatra kämpade med tårarna måndagen den 9 december 2013, då reportrar frågade henne vad hon ansåg om de regeringsfientliga gruppernas krav om att hela Shinawatraklanen skulle lämna landet. Med darrande röst och tårar i ögonen sade hon att hon redan retirerat så långt att hon inte visste hur hon skulle kunna backa ytterligare. "Alla kan bli sårade. Jag är inte utan känslor. Jag har tagit hänsyn till demonstranternas krav. Vi är alla thailändare. Vill ni inte ens tillåta mig att bo på thailändsk mark?" undrade Yingluck.


(Yingluck kämpar mot tårarna)

Suthep Thaugsuban och hans PDRC hade under måndagen lyckats samla mer än 100 000 demonstranter och krävt att Yingluck och hela regeringen omedelbart skulle lämna ifrån sig den administrativa makten. Detta trots att Yingluck redan tillkännagivit ett upplösande av representanthuset och nyval. Suthep lovade också att skapa en "folkförsamling" för att omforma landet. Enligt regeringstjänstemän planerades valen att genomföras den 2 februari 2014.

Situationen i Bangkok hade fått internationell uppmärksamhet och under måndagen gjorde talespersonen Jen Psaki från USA:s utrikesdepartement följande uttalande;

"USA stödjer starkt de demokratiska institutionerna och den demokratiska processen i Thailand, som under lång tid varit en nära vän och allierad. Premiärminister Yingluck har utlyst nyval som ett sätt att komma framåt, under en tid av politiska spänningar och demonstrationer. Vi uppmanar alla inblandade att lösa de politiska meningsskiljaktigheterna fredligt och demokratiskt, på ett sätt som speglar det thailändska folkets önskan och som stärker rättssäkerheten."

Den tyske utrikesministern Guido Westerwelle uttalade sig också;

"Konfrontation är ingen lösning. Politiskt utbyte och en demokratisk dialog är för närvarande den rätta lösningen." Han noterade också att om Bangkok drabbades av mer våld och blodspillan så skulle detta vara ett bakslag för demokratin, den politiska och sociala stabiliteten och även för Thailands framtida ekonomiska utveckling.

Yingluck hade under måndagen förklarat att hon skulle sitta kvar som tillförordnad premiärminister fram till valen var över. Hon uppmanade också demonstranterna att avsluta sina demonstrationer och sedan gå till valurnorna, för att upprätthålla demokratin. "Vad regeringen kan göra är att upplösa parlamentet och ge makten tillbaka till folket. Vi vill inte se våldsamheter," sade Yingluck. Betydelsefulla ledare inom Pheu Thai ville att hon skulle ställa upp i valet, men Yingluck vägrade att svara på frågan om hon tänkte lämna politiken.

Under måndagen uppmanade Suthep landets statliga tjänstemän att infinna sig hos PDRC i stället för att gå till sina kontor. Detta med syftet att paralysera administrationen ytterligare.

Kung Bhumibol godkände på måndagskvällen upplösandet av parlamentet. Enligt författningen var man tvungna att genomföra valen 45-60 dagar efter att godkännandet publicerats i Royal Gazette.

CAPO-chefen och biträdande premiärminister Surapong Tovichakchaikul sade på måndagen att författningen tillät den Pheu Thai-ledda regeringen att fortsätta administrera landet, som expeditionsregering, fram till de allmänna valen. Suthep som var motståndare till en expeditionsregering höll naturligtvis inte med. Surapong vädjade under måndagen förgäves till de regeringsfientliga demonstranterna att återvända hem, då detta skulle hjälpa till att återupprätta landets image och upprätthålla ett demokratiskt system enligt författningen.

Torsdagen den 12 december avslog UDD inte helt oväntat ett erbjudande till rödskjortorna från Suthep Thaugsuban om att gå med i hans kamp och arbeta tillsammans för att reformera landet. Suthep borde i stället förbereda sig inför de kommande allmänna valen och kampanja för sina föreslagna politiska reformer. Suthep kunde sedan trycka gasen i botten om hans förslag vann gehör bland folket runt om i landet, sade UDD-ledaren Kokaew Pikulthong.

Kokaew undrade också litet kryptiskt varför Suthep inte hade föreslagit sina reformer tidigare då Demokratiska partiet hade regeringsmakten, i stället för att vänta tills man var i opposition. Weng Tojirakarn menade att UDD inte tänkte prata med Suthep då detta skulle vara det samma som att samarbeta med en ”rebell.” Han refererade till DSI:s anklagelser mot Suthep för upplopp.

Samma dag berättade UDD-ledaren Nattawut Saikua att UDD för närvarande inte hade några planer om någon massdemonstration, men man skulle hålla ett vakande öga på den politiska situationen. Om det visade sig att någon tänkte försöka stoppa valen skulle rödskjortorna genast ge sig ut på gatorna igen.

Senare under torsdagen berättade PDRC:s talesman Akanat Promphan att han ännu inte hade fått något svar från militären om de gick med på ett möte. Detta var ett svar på de rapporter som påstod att militären tackat nej till samtal, för att inte riskera att betraktas som att de tagit parti.

Akanat sade att PDRC också hade kontaktat folk från den privata sektorn, akademiker som var kunniga angående sociala reformer och högt respekterade personer såsom Anand Panyarachun och Prawase Wasi för möten. Akanat hävdade också att han fått information om att en grupp personer hade lejts för att ställa till bråk vid PDRC:s demonstrationsplatser den 14-15 december.


De tretton protestantledarna som man ville arrestera var;

1. Sathit Wongnongtoey.

2. Chumpol Chulasai (Chumphon Chulasai) ชุมพล จุลาสัย (14 maj 1970-).

Chumpol Chulasai; Chumpol Julasai.

3. Puthipong Punnakant.

4. Issara Somchai (Itsara Somchai) อิสสระ สมชัย (16 december 1946-).

5. Witthaya Kaewparadai.

6. Thaworn Senniam.

7. Nathapol Teepsuwan (Natthaphon Thipsuwan) ณัฏฐพล ทีปสุวรรณ (29 maj 1966-).


(Nathapol Teepsuwan)

8. Akanat Promphan.

9. Anchalee Paireerak.

10. Nitithorn Lamlua.

11. Uthai Yodmanee.

12. Saemdin Lertbut.

13. Preecha Iamsuphan.


Stavningsvarianter;

Chumpol Chulasai; Chumpol Julasai.

Issara Somchai: Isara Somchai.

Nathapol Teepsuwan; Nataphol Teepsuwan, Nattapol Teepsuwan.

Folkförsamling; People's Assembly.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-20, 18.19
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.