Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Lumphiniparken i Bangkok
Pheu Thai stämmer Abhisit och medlemmar i Demokratiska partiet (17 oktober 2012)

Pheu Thai lämnade onsdagen den 17 oktober 2012 in en stämningsansökan till polisen där Abhisit Vejjajiva och fyra andra partimedlemmar anklagades för förtal av Thaksin. De hade anklagat Thaksin för att ligga bakom en grupp kallad "männen i svart" under våldsamheterna 2010. Stämningen lämnades över av Pheu Thais talesman Prompong Nopparit. Förutom Abhisit gällde stämningen Suthep Thaugsuban, Korn Chatikavanij, Sathit Pitutecha och Sirichok Sopha.

De fem hade i ett tal vid ett partimöte i Lumphiniparken den 13 oktober 2012 anklagat Thaksin för att ha tagit kommando över "männen i svart" och UDD-protesterna under perioden den 14 april 2009 till den 19 maj 2010. Talen hade publicerats både i skrift och på internet med avsikten att misskreditera och skapa hat mot Thaksin, som inte hade något att göra med "männen i svart," sade Prompong. Thaksin hade också anklagats för att vara ansvarig för dödsfallen under våldsamheterna under april-maj 2010 och för att ha använt människors liv som ett politiskt verktyg för att försöka återerövra makten, sade han.

Prompong berättade också att han stämt den tidigare utrikesministern Kasit Piromya, för kommentarer han fällt den 21 augusti i samband med att Thaksins reste till USA. I en intervju hade Kasit beskrivit Thaksin som "en korrupt bandit som haft planer om att bränna ner staden [Bangkok]," vilket var en kränkning mot den tidigare premiärministern, tillade Prompong.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-16, 17.31
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.