Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Winthai Suwaree
Oron för en militärkupp

Tisdagen den 7 januari 2014 hade den tillförordnade premiärministern Yingluck Shinawatra sagt att militären inte tänkte genomföra någon kupp, trots rykten om det motsatta. Yingluck menade att alla kommendanter för landets väpnade styrkor hade tagit lärdom av det förflutna.

Yingluck hade svarat på en fråga om ett rykte som sade att interimsregeringen tänkte tillåta en kupp för att få slut på det politiska kaoset och att det sedan skulle hållas val ett år senare. Som försvarsminister menade hon att kommendanterna för alla väpnade styrkor insåg de långtgående konsekvenserna och att de lyssnade på hans majestät kungens råd. Det bästa sättet var om alla grupperingar kunde träffas för samtal, sade hon.

Då arméchefen Prayut Chan-o-cha tillfrågades om kuppryktena svarade han kryptiskt att folk inte skulle vara rädda för det man inte kunde se. Han vägrade därmed återigen att bekräfta eller förneka möjligheten för en ny kupp.

Måndagen den 30 december 2013 hade arméns talesman överste Winthai Suwaree (Winthai Suwari) วินธัย สุวารี (7 augusti 1969-) förnekat att militären förberedde en kupp. Han sade att ryktet om att de väpnade styrkorna hade haft ett hemligt möte för att diskutera en militärkupp var helt utan grund. Lördagen den 18 januari var det överbefälhavare Thanasak Patimaprakorns tur att förneka ryktet att han planerade en militärkupp för att sedan själv ta över som premiärminister.

Torsdagen den 23 januari varnade Puea Thais talesman Prompong Nopparit Prayut Chan-o-cha för att genomföra en kupp. Detta gjorde han under en presskonferens där man försvarade regeringens införande av nöddekretet. I stället bad man Prayut att fungera som medlare för samtliga politiska grupper och organisationer i arbetet med att skapa nya politiska regler för landet efter valen den 2 februari.

Prompong kommenterade general Prayuts tidigare uttalande att om den politiska situationen urartade till våldsamheter kunde det bli nödvändigt med ett militärt ingripande. Här ifrågasatte Prompong vad militären kunde göra för att förbättra situationen och påminde om hur det blivit efter kuppen 2006.

Tisdagen den 4 februari sade arméchefen Prayut Chan-o-cha att ingen kunde beordra honom att genomföra en kupp. Detta sade han angående rapporter om att många ledande personer hade pressat armén om att genomföra en kupp för att få ett slut på landets politiska dödläge. Prayut förklarade att inte lyssnade på någon utanför armén och till några förslag som var i strid med arméns regler och förordningar.

Det hade tidigare kommit en rapport om att en grupp, där general Saiyudh Kerdphol och general Wimol Wongwanich (Wimon Wongwanit) วิมล วงศ์วานิช ingick, hade föreslagit en militärkupp. Prayut sade att de alla var pensionärer som ibland träffades för att diskutera vad som kunde göras för landets bästa. Men de hade inte blandat sig i arméns arbete utan det enda de gjort var att ha givit armén moraliskt stöd.

Tillfrågad om valet den 2 februari sade Prayut att det gått ganska bra och att situationen inte hade utvecklats till något sämre än väntat. Inga hade dött, men jag vill helst inte säga om jag kommer att godkänna valet.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 21.31
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.