Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Yuttapoom Martnork blir frikänd
Yuttapoom Martnork åtalas för majestätsbrott (20 augusti 2013)

En 36-årig man vid namn Yuttapoom Martnork (Yutthaphum Matnok) ยุทธภูมิ มาตรนอก hade suttit internerad i Bangkokhäktet sedan den 19 september 2012, efter anklagelser om brott mot artikel 112. Bakom anmälan stod hans ett år äldre bror Thanawat Martnork (Thanawat Matnok) ธนะวัฒน์ มาตรนอก som sagt att brottet begicks under ett samtal mellan de två då de såg på TV i hemmet. Anmälan mot brodern hade kommit in den 6 maj 2010 och den 19 november 2010 hade Yuttapoom förhörts av polisen.

Yuttapoom förklarade sig icke skyldig till anklagelserna och menade att hans bror bara var ute på att ta över det företag som de drev tillsammans. Men den 19 september 2012 hade Yuttapoom arresterats och den 12 november 2012 skulle rättegången inledas. Han nekades ett frisläppande mot borgen då domstolen menade att det fanns en risk för att han skulle fly. Vid ytterligare två tillfällen nekade också appellationsdomstolen honom borgen på grund av de allvarliga anklagelserna och risken för flykt.

Åtalet handlade om kränkande kommentarer om medlemmar från den kungliga familjen, som skulle ha fällts av Yuttapoom då de båda bröderna tittade på TV-nyheterna. Dessutom skulle Yuttapoom ha skrivit ett kränkande ord mot monarkin på en CD-skiva. Vad som sagts och skrivits får media dock inte rapportera då detta i så fall skulle resultera i ett nytt åtal om majestätsbrott mot rapportören.

Vittnesförhören i detta ärende började först tisdagen den 20 augusti 2013 och avslutades torsdagen den 22 augusti. Då hade Yuttapoom suttit fängslad i nästan ett år. Under rättegångens sista dag berättade Yuttapoom att han och hans bror hade en firma som sålde bilschampoprodukter. De hade ofta grälat och i december 2009 hade Thanawat lämnat och startat sin egen verksamhet.

Omkring ett år senare fick Yuttapoom veta att hans bror anklagat honom för att ha skrivit förolämpande ord mot monarkin på en CD-skiva. Skivan hade lämnats till polisen som bevis. Yuttapoom försäkrade inför domstolen att han var lojal till monarkin och berättade dessutom att han hade en stor tavla med kungafamiljen i sitt hem.

Under polisförhören hade Yuttapoom förnekat att han skulle ha skrivit de kränkande orden på CD-skivan. Han berättade också att hans bror hade försökt pressa honom på pengar. Brodern hade begärt 50 000 baht för att inte göra ytterligare anmälningar mot honom. Brödernas mamma On Suthison var rättegångens sista vittne och hon försäkrade domstolen att båda hennes söner var lojala mot monarkin.

Den tidigare majestätsbrottsdömde Chiranuch Premchaiporn valde att göra ett uttalande; “Detta är ett bisarrt fall som visar att lagen om majestätsbrott kan användas inte bara som ett politiskt vapen, utan i vilken som helst konflikt och nu till och med inom familjen…”

Fredagen den 13 september 2013 kom domen och det visade sig att Yuttapoom Martnork frikändes från anklagelserna om majestätsbrott i brist på bevis. Yuttapooms hustru Jongkon (Chongkon) จงกล välkomnade domen, men förklarade att tiden som hon tvingats leva utan sin man hade varit en lång "tortyr."


Stavningsvarianter;

Yuttapoom Martnork; Yuthaphum Madnok, Yuthapoom Martnok, Yutthapoom Martnork, โอเล่ มาตรนอก.

Thanawat Martnork; Thanawat Madnok.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-01-06, 15.48
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.