Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Lobbyn på Four Seasons Hotel
Parlamentsmedlemmar från Demokratiska partiet anklagas för förtal (23 juli 2012)

Tisdagen den 23 juli 2012 meddelades det att polisen under onsdagen skulle begära arresteringsorder för tre parlamentsmedlemmar från Demokratiska partiet. De tre var programledare för talkshowen Sai Lor Fah (Sai Lo Fa) สายล่อฟ้า (åskledaren) på TV-kanalen Blue Sky. De hade stämts av premiärminister Yingluck för kränkande kommentarer som de framfört den 10 och den 15 februari i talkshowen.

De tre stämda var Sirichok Sopha, Thepthai Senapong och Chavanont Intarakomalyasut, som också var talesman för Demokratiska partiet. Yingluck hade anklagat dem för förtal då de kommenterat ett privat möte hon haft på Four Seasons Hotel โรงแรม โฟร์ซีซั่น i Bangkok den 8 februari 2012. Det handlade bland annat om dolda sexuella anspelningar om otrohet.

Den 23 februari 2012 hade Yinglucks jurister anmält de tre till Lumphinis polisstation, angående förolämpande kommentarer om hennes besök på hotellet. De hade ifrågasatt Yinglucks moral då hon inte infunnit sig till en session i representanthuset, utan i stället hade haft ett privat möte på hotellet.

Polisen och generalmajoren Anuchai Lekbamrung, vice polischef vid huvudstadens polisbyrå, sade att de tre anklagade vid två tillfällen inte velat infinna sig då polisen kallat dem. De tre parlamentarikernas advokater hade hävdat att de inte kunnat infinna sig då de var upptagna med privata angelägenheter och hade bett om att få komma den 8 augusti i stället. Utredarna motsatte sig deras begäran då de menade att det saknades grund för att utebli och att de dessutom skulle vara skyddade av sin parlamentariska immunitet då parlamentet samlades igen den 1 augusti, sade Anuchai.

Den 3 juni 2013 åtalades Chavanont för ytterligare en ärekränkning mot Yingluck. Det handlade om samma anklagelser som här ovan, men den här gången hade kränkningarna upprepats under en presskonferens. Demokratiska partiets vice taleskvinna Mallika Boonmeetrakul hade nu tillkommit som åtalad tillsammans med Chavanont i detta ärende.

Åklagaren menade att Chavanont och Mallika, genom sina uttalanden under perioden den 15-21 februari 2012, hade skadat Yinglucks rykte. Medias rubriker efter Chavanonts presskonferens hade givit allmänheten intrycket att Yingluck var politiskt korrupt genom en intressekonflikt och eventuellt ha gynnat en grupp affärsmän.

I sällskap med advokaten Rames Rattana-chaweng träffade Chavanont och Mallika åklagaren Ruangwich Pokai (Rueangwit Phokhai) เรืองวิชญ์ โภคัย för att ta del av åtalspunkterna. Rames bad åklagaren att skjuta upp rättegången till den 28 juni 2013 för att ge de åtalade mera tid att förbereda sitt försvar och ordna fram borgensgarantier.

Onsdagsmorgonen den 10 juli 2013 infann sig Chavanont Intarakomalyasut och Mallika Boonmeetrakul vid brottmålsdomstolen för att del av åtalet. Rättegången skulle sedan börja den 23 september. Båda beviljades borgen.

Den 17 mars 2015 frikände brottmålsdomstolen Chavanont Intarakomalyasut för vad han sagt under perioden den 15-21 februari 2012. Vad som hände med anklagelserna mot Mallika Boonmeetrakul känner jag tyvärr inte till.

Domstolen menade att Chavanont bara hade gjort sin plikt som oppositionspolitiker och att han faktiskt hade haft anledning att misstro mötet. Även om han råkat kränka Yingluck med sina uttalanden hade han ändå sett till landets bästa. Chavanont hoppades att domstolens beslut skulle bli prejudicerande och att domstolarna i framtiden skulle skydda oppositionspolitiker som försvarade allmänhetens intressen.

Den 17 mars 2014 blev Sirichok, Thepthai och Chavanont formellt åtalade för vad de sagt under talkshowen Sai Lor Fah. De tre släpptes därefter fria mot en borgensgaranti på 100 000 baht vardera. Till sist kom det fällande domar för de tre och den 27 augusti 2015 dömdes de till ett års villkorligt fängelse vardera av brottmålsdomstolen, med en prövotid på två år. De fick också en bot på 50 000 baht vardera. Domstolen ansåg att de tre var skyldiga till kränkande kommentarer i programmet Sai Lor Fah. Domarna överklagades därefter till appellationsdomstolen.

Den 20 september 2016 fastställde appellationsdomstolen brottmålsdomstolens tidigare domar. Förutom detta beordrades de tre dömda att publicera en sammanfattning av domarna i fem tidningar under sju dagar i sträck. Alla tre valde sedan att överklaga till Högsta domstolen.

Det dröjde ända till torsdagen den 24 januari 2019 innan Högsta domstolen presenterade sin dom, som fastställde domarna från de två tidigare instanserna.


Stavningsvarianter;

Sai Lor Fah; Sai Lor Fa.

Denna artikel senast uppdaterad: 2023-03-03, 19.08
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.